Kakvo će biti vrijeme pred nadolazeću berbu maslina?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Pronostičar Maslinara Lovro Kalin na temelju najnovijih prognoza predviđa toplu jesen, s povremenim pljuskovima, stoga napominje kako valja pratiti prognozu

U prošlom broju Maslinara najavili smo da bi kolovoz – unatoč ranijim proljetnim najavama o nadolazećem ekstremno toplom ljetu – trebao biti znatno umjereniji što se tiče topline. I to se doista i ostvarilo. Temperatura je u maslinarskom uzgojnom području bila malo viša od uobičajene, a nešto izraženije na krajnjem jugu.

Poseban rujan

No ove se godine – za razliku od nekoliko prošlih sezona – nisu mjerili temperaturni rekordi. Dapače, tijekom ljeta nije zavladala postojana i stabilna azorska anticiklona, koja tipično donosi uzastopne tjedne, pa i mjesece suhog i toplog vremena, nego su ljeto obilježili relativno česti prodori vlažnog i nestabilnog zraka. S njima je bilo i lokalnih pljuskova, ali – što je doista svojstveno ljetu – ponajprije samo na sjevernom Jadranu, dok do Dalmacije uglavnom nisu stizali.

Ukupno uzevši, razdoblje klimatološkog ljeta (lipanj, srpanj i kolovoz) bilo je – i temperaturom, a i količinom oborine – u skladu s tridesetgodišnjim srednjakom. No zato je rujan sve nadoknadio! U trenutku pisanja ovog broja – a do kraja mjeseca bit će ipak malo svježije – srednja je temperatura zraka u dosadašnjem tijeku rujna bila čak 2 do 3 Celzijeva stupnja viša od uobičajene za doba godine, i dobar dio mjeseca vladao je pravi ljetni ugođaj!

Što se tiče oborine, bile su nejednoliko raspoređene: veći dio mjeseca bilo ih je prilično malo, no u zadnjem tjednu vrijeme je bilo vrlo nestabilno i kišovito.

Povremena kiša

No maslinare sada svakako ponajprije zanima kakve ih vremenske prilike očekuju pred nadolazeću berbu. Prema najnovijim prognozama, nakon nešto svježijeg, promjenljivog i kišovitog završetka rujna, u listopadu se ponovno predviđa srednja temperatura iznad prosjeka, i to izraženije u prvoj polovini mjeseca. Iznadprosječno toplo vrijeme trebalo bi se nastaviti i u studenome, a – prema sadašnjim preliminarnim izračunima – i tijekom zimskih mjeseci.

Što se tiče oborine, prvu polovinu listopada obilježit će nastavak promjenljivog vremena uz povremenu kišu i pljuskove, no oni će u nastavku mjeseca u maslinarskom uzgojnom području biti rjeđi. Ukupno uzevši, količina oborine mogla bi biti u skladu s klimatološkim prosjekom ili nešto veća od njega. Pritom se i do kraja godine, dakle u studenome, a osobito u prosincu i dalje predviđaju veće količine od prosjeka.

Sve u svemu, ova godina, sasvim neočekivano, donijela je velike izazove svima, ne samo maslinarima, i zasad s neizvjesnim ishodom. Ipak, čini se da barem vremenske prilike nisu bile tako nepovoljne kao mnogih ranijih sezona – doduše prema subjektivnoj ocjeni vašeg prognostičara, a dakako da situacija na terenu varira od lokacije do lokacije.

Ni prognoza za nadolazeću berbu nije odveć nepovoljna, no – s obzirom na to da se predviđaju povremena kiša i pljuskovi – maslinarima svakako preporučujem da pažljivo prate svakodnevnu vremensku prognozu kako bi odabrali pravi trenutak za berbu!

 

Tekst preuzet iz 66. broja časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next