Kakvo će biti vrijeme pred nadolazeću berbu maslina?

Pronostičar Maslinara Lovro Kalin na temelju najnovijih prognoza predviđa toplu jesen, s povremenim pljuskovima, stoga napominje kako valja pratiti prognozu

U prošlom broju Maslinara najavili smo da bi kolovoz – unatoč ranijim proljetnim najavama o nadolazećem ekstremno toplom ljetu – trebao biti znatno umjereniji što se tiče topline. I to se doista i ostvarilo. Temperatura je u maslinarskom uzgojnom području bila malo viša od uobičajene, a nešto izraženije na krajnjem jugu.

Poseban rujan

No ove se godine – za razliku od nekoliko prošlih sezona – nisu mjerili temperaturni rekordi. Dapače, tijekom ljeta nije zavladala postojana i stabilna azorska anticiklona, koja tipično donosi uzastopne tjedne, pa i mjesece suhog i toplog vremena, nego su ljeto obilježili relativno česti prodori vlažnog i nestabilnog zraka. S njima je bilo i lokalnih pljuskova, ali – što je doista svojstveno ljetu – ponajprije samo na sjevernom Jadranu, dok do Dalmacije uglavnom nisu stizali.

Ukupno uzevši, razdoblje klimatološkog ljeta (lipanj, srpanj i kolovoz) bilo je – i temperaturom, a i količinom oborine – u skladu s tridesetgodišnjim srednjakom. No zato je rujan sve nadoknadio! U trenutku pisanja ovog broja – a do kraja mjeseca bit će ipak malo svježije – srednja je temperatura zraka u dosadašnjem tijeku rujna bila čak 2 do 3 Celzijeva stupnja viša od uobičajene za doba godine, i dobar dio mjeseca vladao je pravi ljetni ugođaj!

Što se tiče oborine, bile su nejednoliko raspoređene: veći dio mjeseca bilo ih je prilično malo, no u zadnjem tjednu vrijeme je bilo vrlo nestabilno i kišovito.

Povremena kiša

No maslinare sada svakako ponajprije zanima kakve ih vremenske prilike očekuju pred nadolazeću berbu. Prema najnovijim prognozama, nakon nešto svježijeg, promjenljivog i kišovitog završetka rujna, u listopadu se ponovno predviđa srednja temperatura iznad prosjeka, i to izraženije u prvoj polovini mjeseca. Iznadprosječno toplo vrijeme trebalo bi se nastaviti i u studenome, a – prema sadašnjim preliminarnim izračunima – i tijekom zimskih mjeseci.

Što se tiče oborine, prvu polovinu listopada obilježit će nastavak promjenljivog vremena uz povremenu kišu i pljuskove, no oni će u nastavku mjeseca u maslinarskom uzgojnom području biti rjeđi. Ukupno uzevši, količina oborine mogla bi biti u skladu s klimatološkim prosjekom ili nešto veća od njega. Pritom se i do kraja godine, dakle u studenome, a osobito u prosincu i dalje predviđaju veće količine od prosjeka.

Sve u svemu, ova godina, sasvim neočekivano, donijela je velike izazove svima, ne samo maslinarima, i zasad s neizvjesnim ishodom. Ipak, čini se da barem vremenske prilike nisu bile tako nepovoljne kao mnogih ranijih sezona – doduše prema subjektivnoj ocjeni vašeg prognostičara, a dakako da situacija na terenu varira od lokacije do lokacije.

Ni prognoza za nadolazeću berbu nije odveć nepovoljna, no – s obzirom na to da se predviđaju povremena kiša i pljuskovi – maslinarima svakako preporučujem da pažljivo prate svakodnevnu vremensku prognozu kako bi odabrali pravi trenutak za berbu!

 

Tekst preuzet iz 66. broja časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next