Kalendar radova | Prosinac

Iskopajte rupe za sadnju

Ako u proljeće mislite saditi masline, sad je krajnje vrijeme da se iskopaju sadne jame promjera 100 cm i dubine 60-80 cm. Prilikom kopanja sadnih jama, potrebno je odvojiti slojeve (horizonte) i to na način da se gornji sloj do dubine 20-25 cm stavi na lijevu stranu jame, srednji sloj od dubine 25 cm do 50 cm na desnu stranu, dok se najdublji sloj porahli i ostavi u jami, a zatim se doda gnojivo. Jame moraju ostati otvorene tijekom zime.

Pospremite mlado ulje

Završni korak u procesu dobivanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja jest skladištenje ulja, stoga mu treba pristupiti posebno pažljivo i odgovorno jer se nepravilnim čuvanjem može znatno narušiti njegova kvaliteta. Veće količine prerađenog ulja čuvaju se u hladnim prostorima, u spremnicima izrađenim od nehrđajućeg čelika (inoksa) s konusnim dnom, zaštićenih od naglih promjena temperature. Kako bi kontakt ulja sa zrakom bio što manji, ovi spremnici moraju biti što puniji. Male količine ulja ili pak količine dovoljne za kućnu upotrebu potrebno je čuvati u tamnim staklenim bocama, zaštićene od svjetla i povišenih temperatura. Ulje se nikako ne smije čuvati u plastičnim bocama.

Pomladite stare masline

U prosincu je potrebno obaviti i pomlađivanje stabala iz guke. Pomlađivanje se obavlja neposredno nakon berbe i to tako da se siječe i vadi središnji panj te se ostave 4-5 guka na glavnim korijenima, nakon čega se zatrpaju središnje jame. Pomlađivanje se može obaviti ostavljanjem panja, što je blaži  i lakši, ali i nesigurniji način. Pomlađivanje iz guka obavezno je za stara stabla. Treba upozoriti kako je to skup i spor posao, ali da stablo koje je obnovljeno na ovaj način ostaje rodno 30 i više godina.

Zaštitite rane na granama i deblu 

Ako su se tijekom berbe i na vašim maslinama, odnosno njihovim granama ili deblu, stvorile rane, trebali biste ih zaštititi proizvodima koji sadrže mineralno ulje i bakar. Rane na grani ili deblu omogućuju ulaz uzročnicima bolesti, prvenstveno bakterijama, a ovi proizvodi najbolje djeluju i na štetnike u mirovanju, štetnike kao što su maslinova buha, trips, potkornjaci, pipe, medič i drugi koji prezimljuju na stablima.  Ovi proizvodi preventivno djeluju i na uzročnike bolesti, kao što su paunovo oko i rak masline i to u količini od 2-3 litre na 100 litara vode, uz obvezu da se pri tretiranju cijela maslina dobro „okupa“ otopinom. 

Uberite crne masline za konzerviranje

Tijekom ovog mjeseca beru se crne masline za konzerviranje. Za branje ovih maslina potrebno je čekati da plodovi budu potpuno zreli. Poželjno je da masline budu malo namreškane, tj. Smežurane, odnosno da su već počele gubiti vodu. Njihovi plodovi moraju biti potpuno zdravi, bez uboda, kraste ili bilo kakvog drugog oštećenja.

Razmislite o gnojidbi

Neki stručnjaci preporučuju zimske ili osnovnu gnojidbu masline, bilo da se radi o mineralnom ili organskom gnojivu, a vi promislite ovisno o stanju u masliniku.

 

SAVJET MJESECA

Mjesec dana nakon prerade ulja, potrebno ga je pretočiti kako bi se odstranio talog, odnosno krute tvari iz ulja.

ZA EKOLOŠKE MASLINARE

Maslinovu kominu možete sačuvati i upotrijebiti kao stočnu hranu, visokalorični ogrjev, vrijedno bio organsko gnojivo te sirovinu za proizvodnju dizela.

 

Kupite novi broj časopisa Maslinar ovdje.

Previous
Next
Previous
Next