Kalendar radova za siječanj

Zaštitite masline od zime

Iako maslina u optimalnim uvjetima može izdržati i temperature od -6 do -7°C, ako je vrijeme vlažno s manje ili više snijega i hladnog vjetra, štete se mogu očekivati i kod nešto viših temperatura. Kako bi se maslinu zaštitilo od zime potrebno je prilikom sadnje maslina odabrati preporučene sorte za određeno područje, maslinike saditi na prisojnim južnim i jugozapadnim stranama, izbjegavati depresije, mrazišta i sjeverne padine, jesensku osnovnu gnojidbu obaviti u agrotehničkim rokovima bez dušika te nikako ne izostaviti prskanje maslina bakrenim preparatima nakon berbe.

Mogu se primijeniti i antistres preparati. Nije preporučljivo obaviti jaču rezidbu, a pogotovo ne rezidbu na rod. Stara se stabla mogu orezivati u svrhu regeneracije i pomlađivanja.

 

Nahranite masline fosforom i kalijem

Ako u jesen nije obavljena osnovna gnojidba mineralnim ili organskim gnojivima, ona se može obaviti tijekom siječnja. Izbor gnojiva prilagođava se kondiciji stabala, rodnosti svakog pojedinog stabla tijekom berbe te kemijskom sastavu tla, odnosno tipu tla. Uglavnom se radi o mineralnim gnojivima s visokom koncentracijom fosfora i kalija, a što nižom dušika.

Kušajte ulje – sami ili u društvu

Pravo je vrijeme za organiziranje kućnih kušanja mladog maslinovog ulja. Idealno bi bilo da na takva kušanja pozovete i stručnjake koji će vam moći ukazati na pozitivna svojstva pojedinog uzorka, ali i istaknuti mane te vam dati savjet kako ih u budućnosti izbjeći. Naravno, sve to ovisi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

 

Pregledajte i učvrstite mlade masline

Lijepo vrijeme u siječnju treba iskoristiti za provjeru stabilnosti potpornih kolaca koji učvršćuju mlade masline. Ako su kolci labavi, potrebno ih je ponovno nabiti u zemlju i bolje privezati mlade masline uz potporanj. Ako ih se zbog kamena ne može dublje nabiti u zemlju, onda ih treba privezati konopcem najmanje sa dvije strane i to sa sjevera i juga da ih vjetar ne povalja zajedno s mladom maslinom.

 

Pripremite se za sadnju mladih maslinika

Oni koji namjeravaju podizati mlade maslinike na dubokim i propusnim tlima, mogu obaviti meliorativnu gnojidbu tla sa 1500 do 2000 kg/ha NPK 10-20-30 ili NPK 5-20-30 ili 7-20-30.

 

Iz novog broja časopisa Maslinar

Kupite časopis.

Previous
Next
Previous
Next