Kalendar radova | Travanj

 

Pokošena trava protiv novog korova

Za održavanje tla obavljamo plitku obradu jer se veći dio korijenskog sustava masline nalazi odmah ispod površine tla pa bi oranje na dubini većoj od 20 centimetara moglo rezultirati oštećenjem korijena.

Preporučeno je stoga da se u svrhu rahljenja tla i uništavanja korova provodi isključivo plitka obrada na 10 do 20 centimetara dubine. Osim obrade tla, u borbi protiv korova savjetuje se i redovita kosidba, a pokošenu travu valja ostaviti u masliniku jer donekle ometa rast novog korova te prevenira intenzivnije isparavanje vode iz tla.

Moguće je i uništavanje korova slanom vodom, spaljivanjem plinskim brenerom uz osobitu pozornost, ali i herbicidima pod uvjetom da se oni primjene nakon gnojidbe, i to najkasnije do kraja travnja.
Ponovna zaštita protiv paunova oka
Početkom travnja, ako se zaraza zbog vlažnog vremena širi na nove listove i ako su oborine bile obilne, preporučuje se ponavljanje zaštite od paunova oka, koju smo inicijalno proveli u ožujku. Osim na paunovo oko, obratite pažnju na skorovaču, svrdlaša, potkornjaka i rak masline.

Na sjevernim obalnim područjima, dakle u Istri i Kvarnerskom primorju, rezidba se može obaviti u i prvoj dekadi travnja. U srednjoj i južnoj Dalmaciji rezidba je završila i obavlja se jedino u krajnjoj nuždi.

Gnojiti prije kiše

Početkom ovog mjeseca obavljamo drugi dio dušične prehrane KAN-om (27 posto) i to u količini od pola kilograma za mlado stablo te dva kilograma za veoma staro stablo. Moguća je i prehrana Ureom u polovici količine predviđene za gnojenje KAN-om. Gnojivo se prije kiše baca površinski na zemlju ispod stabla u promjeru krošnje.

Navrtanje između punog i mladog Mjeseca
Sredinom do kraja travnja, kad je stablo masline u punoj vegetaciji („u soku“), na zdravim stablima možemo krenuti s cijepljenjem ili navrtanjem (navrćanjem) masline. Smatra se da je najbolje vrijeme za navrtanje između punog i mladog Mjeseca pa se može navrtati i početkom svibnja.

Savjet mjeseca

Preporučuje se odrezane grane masline malčirati, točnije strojno usitniti, odmah ispod stabla kako bi poslužile kao zelena gnojidba, a može ih se i spaliti, ali vrlo oprezno da se ne izazove požar.

Za ekološke maslinare

Samoniklo jestivo bilje izraslo ispod maslina tretiranih KAN-om ili Ureom ne smije se brati

Nikako ne zaboravite!

Zaštititi masline od proljetnih štetnika
Obaviti kasnu rezidbu
Odrezane grane usitniti ili spaliti
Navrtati prema Mjesecu
Obaviti dušičnu prehranu
Uništiti korove
Ponoviti zaštitu od paunova oka

 

Iz 69.broja časopisa Maslinar

Previous
Next
Previous
Next