Kalendar radova u lipnju

NAVODNJAVANJE
Za maslinu vlada mišljenje kako je ona, uz badem i smokvu najotpornija voćka, stvorena za sušu, te da joj voda nije potrebna. Maslina jest otpornija od mnogih drugih biljaka, ali to ne znači da ne bi koristila vodu kada bi je imala. Karakteristika masline je da se vrlo brzo oporavlja od nedostatka vlage u tlu, tako da iscrpljenu maslinu kada je uvečer zalijemo, već ujutro možemo vidjeti oporavljenu i u boljoj kondiciji.

Za navodnjavanje manjih maslinika (hrvatski prosjek oko 120 stabala) potrebna nam je akumulacija od 1500 metara kubičnih vode, što opet zavisi od mnogih čimbenika. A baš u lipnju, kada se rađaju plodovi, voda je najpotrebnija, pa ako nema kiše, trebalo bi ih zaliti najmanje tri puta sa po dvadesetak litara vode, bez obzira jesu li stabla rodna i tek posađena.

U jednogodišnjem ciklusu života masline postoje tri kritične faze kada je voda maslini najpotrebnija, pred početak vegetacije ili u fazi razvrstavanja pupova, druga je početak resanja ili pred i tijekom cvatnje i treća faza je početak rasta zametnutog ploda.

ZAŠTITA
Vrijeme je da zaštitimo zametnute plodove od uboda maslinovog moljca, a zaštitu je potrebno provesti u doba leta moljca, odnosno odlaganja jaja na plodove masline. Ženka nese jaja u blizini spoja ploda i peteljke, a tek izležena gusjenica uvlači se u plod kod peteljke, tu raste i živi oko 60 dana. Gusjenica jede sjemenku, a izlazi na isto mjesto gdje je i ušla u plod, plodovi otpadaju, a mi se čudimo kako to gotovo zreli plodovi bez uboda maslinine muhe padaju na tlo.

Sredinom lipnja, a nekad i ranije javlja se u masliniku pipa skorovača i ostaje sve do jeseni. Često su vidljive na mladim vršnim listovima ogrezotine, nazubljeno lišće. Zaštita se provodi stavljanjem ljepljivih traka oko mladog debla ili posipanjem sumpora oko stabla masline.

Sredinom mjeseca javlja se i jasminov moljac, koji je istini za volju manje značajan, ali zna napraviti štetu, posebno na mladim stablima na vršnim pupovima i na tri do četiri mlada listića na mladicama pri samom vrhu grana.
Krajem mjeseca počinje praćenje leta maslinove muhe, moramo biti na oprezu i spremni intervenirati u cilju zaštite.

NARUČITE ČASOPIS

Previous slide
Next slide