Kalendar radova u rujnu

ZAŠTITA

Sada dolazi treća generacija maslinove muhe, ali ništa manje opasna od prethodne dvije generacije, jer se zrela ličinka pri napuštanju ploda kukulji u tlu na dubini na oko tri centimetra, a nakon par dana ženka maslinove muhe izlazi iz kukuljice i ostaje u tlu.

Treća generacija ženke maslinovog moljca nese jaja na listove maslina i na taj način gusjenice uništavaju listove. Zbog skorog branja maslina, zaštita kemijskim preparatima nije dozvoljena.

Paunovo oko preživljava vruće ljeto na zaraženom lišću, a dolaskom jesenskih kiša stvaraju se spore koje se prenose kapljicama vode i tako se bolest brzo širi. Simptomi su jače vidljivi na donjim granama, budući da se spore ispiru kišom prema dnu krošnje. Rodna stabla ćemo u ovo vrijeme tretirati samo u izuzetnim prilikama, ali zato možemo bez straha prskati bakrenim preparatima mlada nerodna stabla i ona koja smo u svibnju navrnuli.

 

BERBA I KONZERVIRANJE ZELENIH MASLINA

Nastavljamo s berbom pažljivo odabranih zelenih maslina namijenjenih konzerviranju – moraju biti čvrste, zdrave bez uboda, krupne i tamnozelene do zeleno-žute boje.

Kako zelene nedozrele masline sadrže u sebi mnogo gorčine, prije konzerviranja, potrebno ih je odgorčiti. Odgorčavanje maslina na prirodan tradicionalan način vrši se držanjem plodova u lužnatoj kaši. Vrijeme trajanja odgorčavanja zavisi od mnogo čimbenika, kao što su stadij zrelosti, sorta, koncentracija lužine, temperatura i drugo, no najsigurnije je nakon tri sata izvaditi nekoliko plodova iz lužnate kaše, prerezati ih oštrim nožem sve do koštice, odvojiti polovicu i provjeriti do koje je dubine prodrla lužina. Kada utvrdimo da je lužina prodrla do koštice, izvadit ćemo plodove iz kaše i pristupiti ispiranju tekućom vodom. Ispiranje traje tjedan dana tako plodove držimo potopljene u vodi, a svaki dan dva puta mijenjamo vodu. Nakon ispiranja, pristupit ćemo konzerviranju, tako da najprije masline potopimo u tri postotnu slanu otopinu i držimo tri dana, nakon toga promijeni se otopina sa šest posto soli i drži sedam dana. Nakon toga napravimo salamuru od deset-postotne otopine, složimo masline u boce i do vrha napunimo sa salamurom. Sve ovo radimo tako da masline ne vadimo na zrak, niti ih diramo rukom, kako ne bi oksidirale i izgubile lijepu zelenu boju.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar

NARUČI ČASOPIS

Previous slide
Next slide