KALENDAR RADOVA U TRAVNJU

REZIDBA

Na području Istre i Kvarnera, rezidba je još u punom jeku, kao i u maslinicima na višoj nadmorskoj visini, dok je u Dalmaciji pri samom kraju. Ako ste završili s rezidbom, još jednom prošećite po masliniku sa škarama u ruci i ne oklijevajte odrezati ono što ste propustili, kako bi krošnja bila pravilna s dovoljno svjetla i zraka,  prošlogodišnje grančice, ili one koje bi ometale stablo na rodnost. Pravilnom rezidbom masline produžavamo joj vijek, odnosno sprječavamo njezino starenje.

Odrezane grane maslina po mogućnosti strojno usitnite, a usitnjeni dio lišća i grana prospite ispod stabala kao zelenu gnojidbu, ako ne, onda ih svakako treba pokupiti i iznijeti iz maslinika. Ako se odlučite na spaljivanje odrezanih grana, što je najgora i najštetnija varijanta, kako ekonomska, tako i ekološka, a da ne govorimo opasna, onda spaljivanje obavite pažljivo, na čistini, što dalje od drugog raslinja uz obavezu prijavljivanja nadležnim protupožarnim organima.

GNOJIDBA

Početkom travnja, pred kišu ili tijekom kiše  slijedi drugi dio dušične prehrane s KAN-om (27%N) u količini od 0,5 do jednog kilograma po maslini, što ovisi o starosti i strukturi krošnje stabla. Nakon obavljene druge gnojidbe ne dozvolite stoci napasanje ispod stabala, a ako je maslinik neograđen, onda svakako u duhu dobrosusjedskih odnosa, stavite obavijest da ste maslinik tretirali mineralnim gnojivom, što će ujedno biti obavijest sakupljačima ljekovitog, aromatskog i jestivog bilja.

 

Za više maslinarskih savjeta i novosti kupite Maslinarski paket

Previous slide
Next slide