Kalendar radova za lipanj

Čistimo maslinike od štetnih korova

U lipnju moramo čistiti maslinike od korova, čestom plitkom obradom, kosidbom trave ili kao nužno zlo prskanjem herbicidima, a sve radi očuvanja vlage u tlu. Maslina treba najviše vode od početka cvatnje do zametanja plodova, baš u ovo vrijeme, i jako je važno održavati tlo ispod masline čistim i bez korova, jer to osigurava bolji urod.

 

Željeznim otopinama protiv kloroze

Sredinom mjeseca na karbonatnim tlima obavlja se prskanje sa željeznim otopinama radi suzbijanja kloroze, ako je potrebno i nakon analize tla. Na crvenicama prska se preparatima bogatim kalcijem radi poboljšanja kakvoće mesa ploda masline. Krajem mjeseca potrebno je zametnute plodove održati dodavanjem hranjivih otopina prskanjem putem lista i ploda, jer izuzetno sušno razdoblje može prouzročiti sušenje i opadanje većine plodova. To obavljamo prskanjem s dušičnim pripravcima, koji sadrže većinu makro i mikro hraniva.

 

Zaštititi masline od moljca

Na maslini se može pojaviti nova generacija maslinovog moljca koji sada napada plod, koji je veličine zrna papra. Da bismo to spriječili, krajem mjeseca maslinu prskamo protiv maslinova moljca ako nismo prskali protiv generacije koja napada cvijet. Za ovu svrhu koriste se inhibitori razvoja insekata, a ova prskanja se obavljaju kada plod masline dosegne veličinu zrna pšenice.

 

Ljepljivim trakama protiv skorovače

Početkom lipnja, nekad i ranije javlja se u masliniku pipa skorovača i ostaje sve do jeseni. Često su vidljive posebno na mladim vršnim listovima grizotine različitog oblika, izgriženo nazubljeno lišće. Zaštita mladih stabala od skorovače najbolja je stavljanjem ljepljivih traka oko mladog debla, a mogu se koristiti i razna ljepila za miševe, te posipati sumpor oko debla. Time se sprječava uspinjanje skorovače u krošnju i na mlade listove. Nepokošena trava može biti izvrstan put skorovači prema krošnji, ako se donje grane diraju s travom, i na taj način dospiju u krošnju, bez obzira što je deblo zaštićeno.

 

Spremnici za vodu su nužni

Ako imate mogućnost gradnje rezervoara za vodu, koju ćete skupljati tijekom zime, ili ako imate mogućnost crpiti vodu iz bunara u polju, ne oklijevajte, počnite ozbiljno i intenzivno razmišljati, jer godine, odnosno ljeta, koja su pred nama prisilit će nas da ne samo u cilju većeg prinosa maslina, već i njihove opstojnosti kupujemo sve skuplju pitku vodu i zalijevamo masline.

 

Iz 70. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide