Kalendar radova za listopad

Nikako ne zaboravite:

  • Očistiti maslinike prije berbe
  • Započeti berbu
  • Preraditi što prije ubrane masline
  • Uz berbu očistiti masline
  • Pognojiti masline nakon berbe
  • Odmoriti se nakon berbe i prerade ulja 🙂

 

Početak berbe

U listopadu počinje berba maslina, a najvažniji čimbenik za određivanje početka berbe jest količina ulja u plodu, koju pak određuju sorta, lokalitet i klima. Pravi trenutak berbe u uskoj je vezi s promjenom boje pokožice i mesa, pokožica je u to vrijeme obično zeleno-žute boje. Već za par dana počinje mijenjati boju, najprije postaje šarena, a zatim ljubičasta i crna. Inače, vrijeme sazrijevanja je vrijeme kada se u plodu smanjuje udio šećera, a počinju se nakupljati aromatične tvari.

Moderna prerada

Hrvatski se maslinari sve više opredjeljuju za što ranije branje šarenih plodova i preradu u modernom sustavu hladnim postupkom do 27°C. U Hrvatskoj danas imamo brojne pogone za preradu maslina od onih malih koji mogu preraditi tek desetak kilograma na sat, do onih velikih koji mogu preraditi oko 5000 kilograma ploda na sat, na dvije ili tri faze rada, s dodavanjem vode ili bez, s dodatkom separatora ili bez njega…

Čišćenje maslinika prije berbe

Prije berbe, još jednom valja očistiti prostor ispod maslina i to za cijelu površinu krošnje od trave i korova. Čišćenje možemo obaviti kopanjem, čupanjem ili košenjem trave, no obvezno moramo očistiti tlo od svake nečistoće i grančica, kako bismo bili sigurni kod branja i nesmetano mogli prostrijeti mreže za branje maslina.

Što brže do uljare

Nakon branja u masliniku se plodovi čiste, odnosno odvaja se lišće i grančice od plodova i slažu u plastične sanduke, kako bi se što lakše i brže transportirali do pogona za preradu.

Rezidba uz berbu

Tijekom branja maslina režemo grane koje nam nisu potrebne za sljedeći uzgoj. Na taj način berbu ćemo učiniti lakšom, a ujedno ćemo olakšati posao tijekom veljače za vrijeme rezidbe maslina. Sve rane zaštitimo određenim premazom, a manja oštećenja na lišću i grančicama poprskamo bakrenim preparatom.

Mineralna gnojidba nakon branja

Nakon branja maslina vrijeme je za osnovnu gnojidbu u maslinicima, kojom se dodaju hranjiva potrebna za sljedeću vegetacijsku sezonu. Ovisno o kemijskoj analizi i tipu tla odabire se odgovarajuća formulacija NPK mineralnih gnojiva. Na crvenicama, smeđim karbonatnim i ostalim siromašnim tlima gnoji se standardnim formulacijama (10-20-30) u količini od oko 35 grama po kvadratnome metru iskorištene površine ispod krošnje masline. Na alkalnim tlima siromašnim fosforom i kalijem tzv. bijela zemlja gnoji se s NPK gnojivom s povećanim sulfatima (5-20-30) u količini od 50 grama po metru kvadratnom.

 

Tekst objavljen u 66. broju časopisa Maslinar

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide