Kalendar radova za ožujak

 

NIKAKO NE ZABORAVITE!

Obaviti rezidbu po suhom vremenu
Posaditi mlade masline
Sagraditi suhozide kao zaštitu
Dohraniti masline borom i željezom
Zaštititi masline od bolesti i štetnika
Spremiti odrezane grančice
Početi zaštitu od paunova oka
Usitniti i spremiti grane nakon rezidbe

Savjet mjeseca

Krajnje je vrijeme za posaditi masline na otocima i priobalju. Odaberite položaje na blago nagnutim padinama orijentiranima prema moru, koji nisu na udaru olujnog vjetra i uvijek vlažnim docima.

Izgradite zidove

U maslinicima na blago nagnutim padinama iznimno je bitno izgraditi potporne zidove, suhozide, podzidove i gomila.
Zidovi olakšavaju rad u masliniku i sprječavaju rasipanje zemlje iz maslinika.

Dohrana mineralnim gnojivima

Sad je vrijeme za folijarnu dohranu maslina preko lista s tekućim mineralnim gnojivima. Potrebno je nabaviti NPK 3-7- 9 + mikroelementi te bor, koji je veoma bitan za oprašivanje-oplodnju cvijeta. Ovo pravilo vrijedi za masline na svim tlima, s tim da se na karbonatnim tlima često pojavi na listu kloroza pa se mora prskati i otopinama željeza.

Za rezidbu pričekati suho vrijeme

Prošla je opasnost od mraza, a sokovi u maslini su već krenuli, što je znak da je došlo idealno vrijeme za rezidbu masline, u prvom redu pomlađivanje iz debla i grana, s tim da je važno pričekati suho vrijeme. Pomlađivanje iz debla rezervirano je za masline starije od dvadeset godina čija su debla zdrava, ali se krošnja poremetila (visina, broj, raspored i stanje grana). Svrha ove operacije je dobivanje
novog stabla, niske krošnje i pogodnog oblika.

Pomlađivanje iz grana vrši se pak na starim i na mladim stablima s ciljem smanjenja, snižavanja ili preoblikovanja krošnje.
Sve rezne rane promjera većim od 1 cm, obavezno moramo zaštititi premazivanjem voćarskim voskom, kako bi spriječili istjecanje sokova i dezinficirali ranu.

Ulomak teksta iz 68. broja časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous
Next
Previous
Next