Kalendar radova za ožujak

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
kalendar-maslinarskih-radova-za-ozujak

NIKAKO NE ZABORAVITE!
Obaviti osnovnu rezidbu
Posaditi masline
Izgraditi suhozide
Obaviti meliorativnu gnojidbu
Pomladiti masline iz debla i grana
Početi zaštitu od paunovog oka
Zaštititi masline od mediča

Pravo vrijeme za podmlađivanje masline
Ovo je najidealnije vrijeme za rezidbu masline, posebno za podmlađivanje iz debla i grana, jer je prošla opasnost od mraza, a maslina je već krenula, samo treba odabrati suho vrijeme.

Pomlađivanje iz debla primjenjuje se na stablima starim preko 20 godina, koja imaju zdravo deblo, ali je u krošnji došlo do poremećaja (visina, broj, raspored i stanje grana). Osnovni je cilj dobiti novo stablo, niske krošnje i pogodnog oblika. Pomlađivanje iz grana primjenjuje se kako na mladim, tako i na starim stablima, a u cilju smanjenja, sniženja ili preoblikovanja krošnje.

Zaštite maslinu od štitastih ušiju
Maslinu i u ovom vremenu treba štititi od djelovanja štitastih ušiju (mediča) koji sišu sokove na maslini i na taj je način dovode u stadij loše kondicije i iscrpljenosti.

Gdje saditi masline
Krajnje je vrijeme za posaditi masline na otocima i uz obalu. Ako to još niste učinili, evo nekoliko savjeta vezanih za položaj maslinika. Najpovoljniji su položaji na blago nagnutim padinama okrenutim prema moru, ali koji nisu izloženi udarima olujnog vjetra. Položaji u dolinama – docima nisu povoljni zbog veće relativne vlage zraka, magle, posolice i drugog.

Savjet mjeseca
Ako nije dodana u veljači, Urea se može sada dodati. Na višim temperaturama brzo se razgrađuje i hlapi, pa se unosi 1-2 centimetra u tlo. Ako je tlo izrazito skeletno, razbacuje se pred kišu (20-25 g po metru kvadratnom).

Valja dodati kalcij
Za masline na svim tlima neophodno je nabaviti NPK 3-7-9 + mikroelementi, te bor, kao hranivo izuzetno bitno za oplodnju. Na karbonatnim tlima često se javlja željezna kloroza pa je neophodno prskanje otopinama željeza. Na crvenicama nedostaje kalcija pa ga je potrebno dodati putem lista bar dva puta prije cvatnje.

20 i više godina stara stabla koja imaju zdravo deblo, ali je u krošnji došlo do poremećaja, valja pomladiti iz debla

Bakrom protiv paunova oka
Početkom mjeseca provodi se zaštita protiv paunovog oka uglavnom fungicidima na osnovi bakra. Paunovo oko je najraširenija gljivična bolest na maslini. Gljivica je prisutna na maslini tijekom cijele godine, ali do glavne zaraze dolazi u jesen, kada su listovi mokri uslijed kiše, a visoka temperatura pogoduje razvoju bolesti, baš kao što je bila ova godina. Znakovi zaraze na lišću, zimi su slabi vidljivi, ali zato u proljeće zaraza se javlja s novim listovima, a listovi otpadaju sve do ljeta.

Za ekološke maslinare
Ako se maslinik nalazi na blago nagnutim padinama, najvažnije je izgraditi potporne zidove, suhozide, podzide i gomile, koji će olakšati rad u masliniku, a i sačuvati zemlju u masliniku.

Preuzeto iz 62.broja

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!