Kalendar radova za srpanj

stablo-masline

KAKO PRATITI MUHU

Početkom ovoga mjeseca počinje praćenje leta maslinove muhe. veliku potrebu za bjelančevinama, stoga se Ovaj štetnik ima
to iskorištava za praćenje leta putem muholovki u kojima se upotrebljavaju otopine amonijskih soli, odnosno hidrolizirane bjelančevine. Poznata je osjetljivost muhe prema žutoj boji, te je na temelju toga napravljena žuta muholovka premazana posebnim ljepilom.

MINERALNA GNOJIVA ZA PLODOVE

Početkom srpnja u plodu masline okoštava sjemenka, te biljka ima pojačane potrebe priljeva hraniva u sjemenku. Kako plod masline ima u to vrijeme mogućnost stvaranja organske tvari iz anorganskih koje pritječu iz lista ili preko pokožice ploda prskanjem tekućim mineralnim gnojivima, on se može pravilno razvijati ako hraniva kontinuirano dolaze.

SKIDANJE VODOPIJA

U ovome mjesecu obavezno treba ukloniti izdanke, vodopije, odnosno mulce sa stabala maslina, bilo da se radi o onima s korijena, debla ili grana

ZALIJEVATI AKO JE SUŠA

Ako nema sustava za navodnjavanje, tijekom ovoga mjeseca, naravno, u slučaju sušne sezone, masline bi trebalo zalijevati. Tek posađene masline valja zaliti s tri puta po 20 litara, petogodišnje masline sa dva puta po 50 litara, a masline stare dvadeset i više godina s dva puta po 300 litara vode. Za osiguranje vode za navodnjavanje manjih maslinika potrebna je akumulacija od 1500 kubičnih metara.

Skraćena verzija teksta objavljenog u 64. broju časopisa Maslinar

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next