Kalendar radova za studeni

 

Ne zaboravite

Dovršiti berbu

Kratko čuvati ubrane masline

Pretočiti ullje

Spremiti ulje

Dezinficirati rane od berbe

 

Berba i dalje traje

Do kraja studenog poslove vezane za berbu bi trebalo dovršavati. Svakako, ako ste među onima koji i u ovome mjesecu još uvijek beru masline, valja obratiti posebnu pozornost da se plodovi tijekom berbe ne oštete jer oštećeni plodovi daju ulje lošije kvalitete.

Pretakanje ulja i flaširanje

Trideset dana nakon prerade potrebno je ulje koje je dotad bilo uskladišteno pretočiti, što podrazumijeva odstranjivanje taloga iz posude te flaširanje ulja. Prerađeno ulje preporučuje se čuvati u inoks posudama ili tamnim staklenim bocama jer se na taj način sprječava njegovo kvarenje i čuva ga se od tri najveća neprijatelja: temperature, zraka i svjetlosti.

Skladištenje ubranih maslina

Ako prerada maslina nije moguća isti dan kad su masline ubrane, onda ih treba skladištiti u prozračnim skladištima na temperaturi od oko 10°C. Masline se skladište u drvene ili plastične „gajbe“ odnosno sanduke koji se na podu i po stranama rupičasti. Gajbe moraju biti takve kako bi zrak bolje cirkulirao i kako bi lakše otjecala vegetativna voda. Sloj maslina u sanducima ne bi smio biti veći od 15 centimetara, a ako ih se skladišti na više dana, potrebno ih je svaki dan protresti.

Čuvanje mladog ulja u spremnicima od inoksa

Mlado maslinovo ulje najbolje je čuvati u spremnicima od inoksa koji ulje štite od svjetlosti, zraka, temperature i vanjskih loših mirisa. Djevičansko maslinovo ulje ekstra kakvoće je nakon izlučivanja iz ploda, žućkasto-zelenkaste do zelenkaste boje, gorkog i pikantnog okusa, koje ima voćnu aromu po zdravom plodu masline.

Za ekološke maslinare

Sve rane koje su na stablima nastale za vrijeme berbe potrebno je dezifincirati dopuštenim sredstvima.

Savjet mjeseca

Transport maslina od uljare do skladišta mora se obaviti odmah po završetku prerade, a ulje što prije preliti u inoks spremnik.

4 dana se mogu skladištiti masline u drvenim ili plastičnim gajbama. Nakon toga počinju fermentirati.

 

iz 72. broja časopisa Maslinar

Naručite časopis!

Previous
Next
Previous
Next