Kalendar radova za svibanj

Nikako ne zaboravite:

  1. Završiti navrtanje maslina
  2. Održavati tlo čistim
  3. Spriječiti rak masline
  4. Prehraniti masline borom
  5. Zaštititi masline od moljca i buhe
  6. Spriječiti isušivanje tla

Savjet mjeseca

Neposredno nakon rezidbe i uklanjanja bolesnih grana stablo je potrebno zaštititi nekim od bakrenih preparata, radi sprječavanja širenja raka masline.

Folijarno prehranjivanje

Početkom svibnja, odnosno petnaestak dana prije početka cvatnje, preporučamo obaviti folijarno prehranjivanje masline preko lista s gnojivima na bazi mikroelementa bora. Prskanjem otopine bornih ili dušično-bornih preparata, pospješujemo oplodnju i zametanje većeg broja plodova.

Prskanje preporučujemo rano ujutro ili predvečer, kada nisu visoke temperature.

Borba protiv moljca i buhe

Kroz čitav mjesec svibanj, a posebno neposredno prije cvatnje pojavljuje se maslinov moljac, jedan od značajnijih štetnika, gotovo jednako štetan kao i maslinina muha. Za uništavanje moljca preporučuju se biološki insekticidi, a mogu se koristiti i sintetski piretroidi, ali se primjena istih ne preporučuje više od dva puta tijekom vegetacije.

U ovo vrijeme koriste se inhibitori razvoja kukaca, koji ne ubijaju, nego ometaju razvoj štetnika koji na kraju ugibaju. Maslinovu buhu također suzbijamo u početku cvatnje odgovarajućim insekticidima, a preporučuje se jako zaražene grančice i spaliti. 

Ostatak teksta možete pročitati u online izdanju 63. broja časopisa Maslinar ovdje.

Previous slide
Next slide