Kolumna | Maslina nas tješi i osnažuje u kriznim vremenima

Kolumnistica Maslinara Nicoletta Balija piše kako su veličina i snaga masline najiskrenija utjeha u ovim vremenima.

Nikad nije pogrešan trenutak za optimizam i za pozitivno razmišljanje o budućnosti. Koliko nam sada zavide, svima nama koji imamo bar tri kvadrata vrta! U neku ruku i jesmo spašeni jer imamo naše masline, a neki i krumpire ili pšenicu, a time i izliku za izaći na zrak. Doduše u samoći, ali čovjek se može zadovoljiti i s malo ponekad. Pa i sama sam se više puta uputila u pregled maslinika, puno više nego što bi to realno bio potrebno, samo kako bi odvagnula kada početi s rezidbom. I tu, kroz tih petsto koraka pronađem svakoga dana razlog za optimizam. 

Bitna poljoprivreda

Razmišljala sam kako se ova tragična situacija zapravo može za poljoprivredu pokazati kao pozitivna – odjednom je poljoprivreda postala iznimno bitna za opskrbu svježom hranom, domaćom, lokalnom. Sada nam je poljoprivreda jedina grana gospodarstva koja će se nedvojbeno izvući. Oni sposobniji će dakako znati profitirati. Već samo nekoliko tjedana prije poljoprivreda nije imala tako važnu ulogu, ulogu stupa gospodarstva, koju su joj odjednom vlade i političari dodijelili. Možda je u uređenim društvima tako oduvijek trebalo biti.

Primijetila sam da su se mnogobrojni mali proizvođači, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, uzgajivači koza, ovaca, kokoši, organizirali i počeli prodavati svoje proizvode preko grupa na Facebooku, na Internet stranicama, portalima, preko oglasa, telefona, vršeći dostavu. Sila ih natjerala da se naglo razviju, pomaknu s mrtve točke, zakorače u digitalnu sferu, dostignu svoje kupce u foteljama. Oni koji su i ranije imali takav način poslovanja, sada su u daleko većoj prednosti. Da je bilo interesa, možda se to moglo i prije. 

Čitam, slušam i razgovaram s ljudima o tome kako su se napokon opustili i obavili svoju prvu online kupovinu, u 2020. godini – ostala sam zapanjena. Sila nas je natjerala na korake koje smo uporno odbijali, iako online kupovina postoji već dvadeset i pet godina. I, nećete vjerovati, sigurna je, danas čak i puno sigurnija od odlaska u supermarket. Da smo se samo usudili, možda bismo mnogo toga puno lakše i brže rješavali.

Ostatak teksta možete pročitati u online izdanju 63. broja časopisa Maslinar ovdje.

 

Previous
Next
Previous
Next