Konferencija Izvrsnost u enogastronomiji: Maslinovo ulje kao vrh izvrsnosti

Konferencija Izvrsnost u enogastronomiji – Izazovi, trendovi i obrazovanja održana je 25. svibnja 2022. godine u Puli. Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula kao nositelj projekta KLIK Pula – Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula kao partner na projektu su zaslužni za organizaciju konferencije.

Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula, i Orhideja Petković, ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, svečano su otvorile konferenciju. Potom su vrhunski znalci započeli s raspravom o trenutnom stanju enogastronomije u Hrvatskoj i prilikama te izazovima koje možemo očekivati u budućnosti. Okupljeni stručnjaci su se složili kako nam slijedi uspješna sezona. Objasnili su kako se Hrvatska u svijetu percipira kao sigurna destinacija sa vrhunskom kvalitetom usluge i proizvoda od čega je 36 proizvoda zaštićeno oznakom izvornosti hrvatske kvalitete. Panelisti su još istaknuli da naša vina i maslinova ulja predstavljaju vrh izvrsnosti i dobrog udruživanja te plasmana. Udruživanje proizvođača smatraju jednim od ključnih načina putem kojeg se diže kvaliteta i jača pregovaračka moć. Tulio Fernetich dodao je kako turizam predstavlja izravnu poveznicu ribara i seljaka sa svijetom s ciljem promocije proizvoda i regije. Na konferenciji su se dotaknuli i gorućih problema, među kojima se ističu deficit kvalificirane radne snage i sezonalnost. Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, izjavio je da moramo učiniti sve da unaprijedimo naše strukovno obrazovanje za koje smatra kako u ovom trenutku zaslužuje jednu ozbiljnu reformu.

Organizatori navode kako se održanom konferencijom nastoji doprinijeti postizanju strateške suradnje obrazovnog, javnog, privatnog i civilnog sektora u postizanju izvrsnosti u obrazovanju i usavršavanju ljudskih potencijala te pozicioniranju regionalnog centra KLIK Pula kao generatora razvoja ideja, inovacija i izvrsnosti u sektoru ugostiteljstva i turizma.

Za više informacija o maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

 

Previous slide
Next slide