Konferencija o mediteranskoj poljoprivredi „Dalmatinka“ održana u Zadru

U moru negativnih vijesti o hrvatskoj poljoprivredi, teško je zadržati pozitivan stav o svemu što rad u poljoprivredi u Hrvatskoj nosi sa sobom, od  dugih birokratskih procedura do neiskorištenosti punog potencijala zemlje.  S ciljem da se trenutna situacija promijeni, pokrenut je projekt Inspiriramo poljoprivredu, u sklopu kojeg je održana Konferencija o mediteranskoj poljoprivredi „Dalmatinka“ na Sveučilištu u Zadru, 24. svibnja 2022.godine.

Slavonika, Dalmatinka, Agro StartUp i Digitalna poljoprivreda udružili su se kako bi zajedničkim snagama pokrenuli nadasve potrebnu promjenu u hrvatskoj poljoprivredi. Konferencije različitih tematskih poljoprivrednih sadržaja objedinjene su pod istim motom – Inspiriramo poljoprivredu. Temeljna pitanja kojima će se baviti na konferencijama su nedovoljna iskorištenost hrvatske poljoprivrede, smanjenje birokracije te prenošenje znanja. Jedna od konferencija već se održala u Zadru, i to na temu mediteranske poljoprivrede. Svrha Konferencije o mediteranskoj poljoprivredi bila je povezati poljoprivrednike iz područja ključnih mediteranskih kultura, kozarstva, ovčarstva, uzgoja voća i povrća. Osim toga, cilj konferencije bio je i povezivanje turizma, obiteljskih gospodarstava, te iskusnih poljoprivrednika s onima koji su tek započeli svoj put u poljoprivredi. Konferencija se sastojala od sljedećih pet cjelina: Poljoprivredna strategija Republike Hrvatske, Mediteranske kulture, Praktična rješenja za mediteransku poljoprivredu, Perspektive hrvatskog ribarstva, Mladi poljoprivrednici, akademska zajednica i mediteranska poljoprivreda.

Radoslav Bobanović, direktor poljoprivredne zadruge „Maslina i vino“, s prisutnima je podijelio vlastita znanja stečena tijekom dugogodišnjeg bavljenja maslinarstvom, dok je 28-godišnji maslinar i tajnik županijske Udruge maslinara Josip Pavlica svojim stavom inspirirao mlade da se i oni odluče ući u svijet poljoprivrede.

Piše: Karla Karabatić

Foto: Inspiriramo poljoprivredu

Za više informacija o maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide