Lovkama i parazitskom osicom protiv potkornjaka

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

stručni suradnik Maslinara, dr. sc. Kristijan Franin, piše o zimskom tretiranju maslina protiv paunovog oka, smeđeg i crnog potkornjaka, štitastih uši i čađavice

 

Tretiranje bakrom

Iako je vrijeme tzv. zimskog tretiranja možemo se složiti da vremenski uvjeti koji trenutno vladaju više podsjećaju na proljeće nego na zimu. S obzirom na vremenske prilike, u ovom je razdoblju (veljača-ožujak) povećana opasnost od infekcije gljivom (Spilocea oleagina) koja uzrokuje paunovo oko. Stoga nakon rezidbe treba započeti s tretiranjem.

Od sredstava za zaštitu dozvolu u Hrvatskoj imaju pripravci na bazi bakra (bakarni oksiklorid ili bakarni oksid), koji se najčešće i koriste jer, osim na paunovo oko, imaju izvjesno djelovanje u preventivi nekih drugih bolesti. Od ostalih pripravaka dozvolu još ima preparat na bazi trifloksistrobina i tebukonazola, koji se smije koristiti jednom u vegetaciji, te difekonazola, i to u koncentraciji od 0,06 posto.

Pročitajte članak: Mineralnim uljem i bakrom protiv bakterija i štetnika

Međutim, ako se miješa s bakarnim preparatima, koncentraciju škropiva treba smanjiti na 0,01 posto. Dozvoljena su najviše četiri tretiranja u proljeće, i to u razmaku od tjedan do deset dana. Vrijeme rezidbe maslina obično je povezano s pojavom maslinovog smeđeg potkornjaka (Phloeotribus scarabeoides).

Ovaj kukac prezimljava kao odrasli oblik u hodnicima koje obično formira na područjima gdje se račvaju dvije grane. Krajem veljače i početkom ožujka kukci izlaze iz mjesta prezimljenja i ubušuju se na mjestima rana nastalih rezidbom (privlači ih etilen koji ispušta biljka), gdje se kasnije u vegetaciji odvija kopulacija, odlaganje jaja i razvoj ličinki. Indikator napada ovim štetnikom je broj galerija (hodnika) u napadnutim grančicama.

Potkornjak ugrožava nasad

Prema nekim podacima, više od tri galerije po metru dužnom grane dovode do pada prinosa. Veći napad smanjuje broj cvjetova i plodova na stablu, te pridonosi smanjenoj kvaliteti ulja. Šteta može doseći i do sedamdeset posto. Ukoliko se ne provedu adekvatne mjere zaštite, unutar pet godina može stradati čitav nasad.

Zaštita se temelji na praćenju zdravstvenog stanja nasada te odstranjivanju i spaljivanju napadnutih grana. Neki autori spominju učinkovito korištenje lovki s etilenom i crvenih ljepljivih ploča. Lovni snopići, koje formiramo od svježe odrezanih grančica debljine oko jedan centimetar i duljine dvadeset do trideset centimetara, također mogu biti djelotvorni u suzbijanju ovog štetnika.

 

Ulomak teksta objavljenog u 50. broju časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

 

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!