Maslina ipak ne može bez vode

Uz najavu još jednog dugog vrućeg ljeta stručni suradnik Maslinara Sinaj Bulimbašić sabrao je svoja dugogodišnja iskustva u opskrbi maslina vodom

Za uzgoj maslina jako je važno znati da biljka transpiracijom prenosi otopljenu hranu iz zemlje u list, ali u isto vrijeme zahvaljujući vodi biljka regulira i vlastitu temperaturu, te omogućuje hlađenje. Manjak vode u tlu ima negativan utjecaj na fotosintezu, respiraciju i razinu ugljikohidrata. Pretpostavlja se da masline stare desetak i više godina transpiracijom tijekom jedne godine prometnu preko tisuću litara vode.

Koliko i kada
Maslini treba vlaga u zoni korijena tijekom cijele godine, a posebno od travnja do rujna. Za vrijeme ljeta maslini treba natapanje svakih 10-15 dana. Mladim maslinama treba voda znatno češće, kao i maslinama s dobrim urodom, te onima na propusnim tlima i tlima obraslima travom.
Prema procjeni stručnjaka, u prosječno sušnoj godini i s prosječnim urodom svakoj maslini treba za jedno natapanje dvadeset litara vode po jednom kvadratnom metru, odnosno za jednu maslinu staru dvadesetak godina treba oko dvjesto litara vode.

 

Večernje zalijevanje
Maslinu treba zalijevati obilno, a rjeđe jer češće zalijevanje s manje vode usmjerava površinski razvoj korijenova sustava, a onda maslina nema stabilnost i vjetrovi je mogu prevrnuti.
Kada maslini nedostaje vode, posljedice su smežuranost i opadanje plodova i lišća, zatim izostanak porasta mladica, prijevremeno sazrijevanje plodova i sušenje pojedinih grančica. Ako suša potraje do kolovoza, tada već početkom rujna možemo u maslinicima uočiti mumifikaciju plodova, ali i odumiranje pojedinih dijelova ili cijelog stabla masline, posebno mladih stabala.
Svima onima koji nemaju ili ne mogu imati moderni sustav za navodnjavanje, a imaju vodu, predlažem redovito večernje zalijevanje. Maslina ima veći dio korijena plitko, oko 30 cm dubine, stoga je njezina reakcija na sušu tako izražena jer se štiti zahvaljujući svojoj građi i rijetkim korijenima koji su se uvukli u pukotine zemlje i kamene rasjekline.
Već godinama zalijevam masline tako da iskopam jarak u promjeru od jedan do dva metra oko masline, što ovisi o veličini stabla. Pustim vodu da teče u taj jarak, a u međuvremenu očistim stablo od vodopija i mulaca, iščupam travu i popravim veziva na mladim maslinama. Kada u određeno vrijeme ulijem oko 100 do 200 litara vode, premjestim cijev na drugu maslinu i ponovim postupak, a oko prethodne već zalivene masline, zatrpam jarak zemljom i tako spriječim isparavanje. Ovaj postupak tijekom ljeta ponavljam svakih deset do petnaest dana, ovisno atmosferskim (ne)prilikama.

Maslinarski paket možete naručiti na sljedećem linku 

 

Previous slide
Next slide