Maslinar u maslinicima | Berba i prerada 2020. – Istrani vrlo zadovoljni, Dalmatinci nešto manje

Reklo bi se maslina je stroga, ali pravedna. Za razliku od prošle godine, ove je godine nagradila istarske, a zakinula dalmatinske maslinare

Udruga Agrorovinj | Jako dobra godina


Na području Rovinja vegetacija masline 2020. je protekla uobičajeno. Masline nisu trpjele sušu, oborine su bile u ključnim fazama rasta i razvoja, što je utjecalo na nešto veći porast plodova. Djelomična posljedica toga je bio jači napad maslinine muhe (Bactrocera oleae Gmelin), međutim redovitim informiranjem maslinara o potrebi za tretiranjima brojnost maslinine muhe i štete su se održale na prihvatljivoj razini i u preradi nije utjecalo na kvalitetu ulja.

Randmani su bili u nešto širem rasponu (6 – 14%), ali na to je utjecao rok berbe, sortiment i kako je ranije spomenuto nešto veći sadržaj vode u plodovima zbog oborina koje su nastupile pred berbu. Preradom su dobivena izrazito svježa ulja, bogatog mirisa i okusa. Zaključno možemo reći da je godina bila jako dobra!

Alavija | Bolji urod nego prošle godine


Do sad prerade je bilo dosta, ali su radmani manji nego prijašnjih godina, kreću se oko 11-12 posto.  Urod je bolji za 50 posto od prošlogodišnjeg, isto tako i prerada.

 

Olea bb | Obilan urod i vrhunsko ulje


Ova teška 2020 godina ipak nas je nagradila za predan rad u maslinicima i podarila nas obilnim rodom, izuzetnom kvalitetom ploda masline i vrhunskom kvalitetom svih naših ekstra djevičanskih maslinovih ulja (12 sorti i mix selekeciju Belić). Cijela vegetacijska godina za uzgoj masline bila je vrlo zahtjevna, uvjeti idealni za razvoj štetnika i bolesti. No upravo radeći u tako zahtjevnim klimatskim specifičnostima postižu se i najbolji rezultati. Berbu smo započeli 10.10. i  trajala je do 10.11., nešto duže nego prijašnjih godina što zbog obilne rodnosti, što zbog odgode berbe nekih sorti kako bi postigli optimalnu  zrelost, a i vremenskih prilika, kiše, visoke vlage u zraku te rose u jutarnjim satima.

Preradu maslina (6 sati od berbe) kao i svih prijašnjih godina radili smo u Balama Uljari Grubić. Specifičnost ove godine je izuzetna voćnost, svježina, gorčina, pikatnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja koja je rezultat predanog, stručnog i kontinuiranog rada u svim proizvodnim fazama, a i mikroklimatskih uvjeta na području Istre.

Udruga Sv. Špirijun | Suša je učinila svoje

Ovogodišnja berba bila je po količini uroda lošija u odnosu na lanjsku, no opet ovisno o lokalitetu. Na početku, nakon cvatnje izgledi su bili odlični, čak bismo mogli očekivati bolji urod nego lani, no suša je učinila svoje pogotovo na zapadnom i istočnom dijelu otoka. Za tu razliku urod na središnjem dijelu otoka bio je zadovoljavajući. Kvaliteta samog ulja je odlična, kojoj je u jednoj mjeri pogodovala suša, jer je napad štetnika bio zanemarujući. S obzirom na jako ranu berbu maslina, randman ulja bio je dobar do odličan i kretao se od 12 – 18%. S obzirom na ovakvu godinu očekujemo sljedeću u većoj nadi.

Udruga maslinara Oblica Žrnovnica | Edukacija daje rezultate


Maslinari Udruge maslinara Oblica Žrnovnica priveli su kraju ovogodišnju berbu, a neki su je i već završili. Plod masline ne pada iz neba nego raste na maslini. Da bi maslina dala plod, e to maslinari dobro znaju i koliko joj triba vrimena da nam počne vraćati uloženo. Koliko se maslini posvećujemo toliko nam maslina vraća. Pri tome suradnja s agronomima Ministarstva poljoprivrede, e koliko je to važno. Još dugogodišnja i pri tome još uspješna na obostrano zadovoljstvo. 18 godina rada udruge i stalna edukacija maslinara daje rezultata.

Kada okolni maslinari nemaju ništa, maslinari Udruge imaju nešto. Kad okolni maslinari imaju dobro, maslinari Udruge imaju odlično. Takva je bila i ovogodišnja berba. Ako smo radili i primjenjivali sve agrotehničke i mjere zaštite maslina, onda možemo biti zadovoljni količinom ubranog ploda. Randmani su opet priča za sebe. Neko voli malo pridodat, ali količina ne laže. Najbolje je ulje izvagat i koliko kila puta 1.1, i eto ti litara ulja. Članovi Udruge već tradicionalno /i ostali maslinari/ daju ulje na natjecanje u sklopu manifestacije ŽRNOVNICA OIL. Certificirani laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo nam na kraju kaže kakvo nam je ulje.

 

Objavljeno u 67. broju časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide