Maslinar u maslinicima | Berba i prerada 2020. – Istrani vrlo zadovoljni, Dalmatinci nešto manje

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Reklo bi se maslina je stroga, ali pravedna. Za razliku od prošle godine, ove je godine nagradila istarske, a zakinula dalmatinske maslinare

Udruga Agrorovinj | Jako dobra godina


Na području Rovinja vegetacija masline 2020. je protekla uobičajeno. Masline nisu trpjele sušu, oborine su bile u ključnim fazama rasta i razvoja, što je utjecalo na nešto veći porast plodova. Djelomična posljedica toga je bio jači napad maslinine muhe (Bactrocera oleae Gmelin), međutim redovitim informiranjem maslinara o potrebi za tretiranjima brojnost maslinine muhe i štete su se održale na prihvatljivoj razini i u preradi nije utjecalo na kvalitetu ulja.

Randmani su bili u nešto širem rasponu (6 – 14%), ali na to je utjecao rok berbe, sortiment i kako je ranije spomenuto nešto veći sadržaj vode u plodovima zbog oborina koje su nastupile pred berbu. Preradom su dobivena izrazito svježa ulja, bogatog mirisa i okusa. Zaključno možemo reći da je godina bila jako dobra!

Alavija | Bolji urod nego prošle godine


Do sad prerade je bilo dosta, ali su radmani manji nego prijašnjih godina, kreću se oko 11-12 posto.  Urod je bolji za 50 posto od prošlogodišnjeg, isto tako i prerada.

 

Olea bb | Obilan urod i vrhunsko ulje


Ova teška 2020 godina ipak nas je nagradila za predan rad u maslinicima i podarila nas obilnim rodom, izuzetnom kvalitetom ploda masline i vrhunskom kvalitetom svih naših ekstra djevičanskih maslinovih ulja (12 sorti i mix selekeciju Belić). Cijela vegetacijska godina za uzgoj masline bila je vrlo zahtjevna, uvjeti idealni za razvoj štetnika i bolesti. No upravo radeći u tako zahtjevnim klimatskim specifičnostima postižu se i najbolji rezultati. Berbu smo započeli 10.10. i  trajala je do 10.11., nešto duže nego prijašnjih godina što zbog obilne rodnosti, što zbog odgode berbe nekih sorti kako bi postigli optimalnu  zrelost, a i vremenskih prilika, kiše, visoke vlage u zraku te rose u jutarnjim satima.

Preradu maslina (6 sati od berbe) kao i svih prijašnjih godina radili smo u Balama Uljari Grubić. Specifičnost ove godine je izuzetna voćnost, svježina, gorčina, pikatnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja koja je rezultat predanog, stručnog i kontinuiranog rada u svim proizvodnim fazama, a i mikroklimatskih uvjeta na području Istre.

Udruga Sv. Špirijun | Suša je učinila svoje

Ovogodišnja berba bila je po količini uroda lošija u odnosu na lanjsku, no opet ovisno o lokalitetu. Na početku, nakon cvatnje izgledi su bili odlični, čak bismo mogli očekivati bolji urod nego lani, no suša je učinila svoje pogotovo na zapadnom i istočnom dijelu otoka. Za tu razliku urod na središnjem dijelu otoka bio je zadovoljavajući. Kvaliteta samog ulja je odlična, kojoj je u jednoj mjeri pogodovala suša, jer je napad štetnika bio zanemarujući. S obzirom na jako ranu berbu maslina, randman ulja bio je dobar do odličan i kretao se od 12 – 18%. S obzirom na ovakvu godinu očekujemo sljedeću u većoj nadi.

Udruga maslinara Oblica Žrnovnica | Edukacija daje rezultate


Maslinari Udruge maslinara Oblica Žrnovnica priveli su kraju ovogodišnju berbu, a neki su je i već završili. Plod masline ne pada iz neba nego raste na maslini. Da bi maslina dala plod, e to maslinari dobro znaju i koliko joj triba vrimena da nam počne vraćati uloženo. Koliko se maslini posvećujemo toliko nam maslina vraća. Pri tome suradnja s agronomima Ministarstva poljoprivrede, e koliko je to važno. Još dugogodišnja i pri tome još uspješna na obostrano zadovoljstvo. 18 godina rada udruge i stalna edukacija maslinara daje rezultata.

Kada okolni maslinari nemaju ništa, maslinari Udruge imaju nešto. Kad okolni maslinari imaju dobro, maslinari Udruge imaju odlično. Takva je bila i ovogodišnja berba. Ako smo radili i primjenjivali sve agrotehničke i mjere zaštite maslina, onda možemo biti zadovoljni količinom ubranog ploda. Randmani su opet priča za sebe. Neko voli malo pridodat, ali količina ne laže. Najbolje je ulje izvagat i koliko kila puta 1.1, i eto ti litara ulja. Članovi Udruge već tradicionalno /i ostali maslinari/ daju ulje na natjecanje u sklopu manifestacije ŽRNOVNICA OIL. Certificirani laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo nam na kraju kaže kakvo nam je ulje.

 

Objavljeno u 67. broju časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!