Maslinarenje | Staro ulje po novim cijenama

Kolumnist Maslinara Sinaj Bulimbašić, i sam brački maslinar, opisuje sve nedaće koje su ove godine uništile urod maslina u Dalmaciji

 

Odavno govorimo da će nas uništiti klimatske promjene, a za te promjene, vremenske neprilike, krivi smo sami. Sve činimo kako bismo prevarili prirodu, a katkad i kako bismo je pokorili. Posljedice takvog ponašanja živimo, kiša ponegdje nije pala četiri mjeseca, posebno na srednjodalmatinskim otocima, a dugotrajne visoke temperature osušile su i listove masline.

Ništa od intrade

I danas se može naći u nekim maslinicima neotopljeni NPK gnoj, koji su ljudi posipali još u veljači. Za vrijeme cvatnje obilna kiša, oprala je pelud, a poslije cvatnje vlage nigdje ni u zraku ni u zemlji, a bura puše. Štetnici navalili na ono malo oplođenih plodova i izbužali ih, kao da imaju mitraljeze i položili u te buže jaja. Plodovi na suncu grijali jaja, kao kvočka, izlegle se ličinke i dokrajčile i ono malo plodova što je ostalo.

Pojedini maslinari već znaju da ove jeseni u maslinike neće ići, prvo od žalosti, a drugo jer nemaju što ići, intrade nema. Mnogi se pitaju kakva će biti kvaliteta ulja s obzirom na ovakvo stanje plodova. Gotovo da i nema masline na kojoj do sada nije pocrnilo i otpalo dvije četvrtine zametnutih plodova.

Treća četvrtina plodova koje su ostale oštećena je od muhe i moljca, a ona jedna četvrtina, koje izgledaju zdrave, pitanje je koliko su kvalitetne. A što se tiče randmana ove godine, ne bi trebalo očekivati više od desetak posto. Srića se nazire u činjenici da ipak neki maslinarski mikrolokaliteti nisu doživjeli ovakve katastrofe.

U Istru po ulje

Kako će se ovakvo stanje i kvaliteta proizvedenog ulja odraziti na već ranije brendirano ulje i istovjetnost kvalitete, okusa i drugih organoleptičkih i kemijskih svojstava, koji bi trebali biti svake godine isti, vidjet ćemo. Loše je da je ovakvo stanje uglavnom posvuda u Dalmaciji, nažalost, u Dalmaciji je oko 80 posto svih hrvatskih maslina.

 

Ulomak iz teksta objavljenog u 66.broju časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide