MASLINARI | Liker od lista masline obitelji Vukušić

Ako ste ljubitelj likera i maslina, oduševit će vas proizvod koji dolazi iz Dalmatinske zagore. Na OPG-u Jurin dvor, obitelji Vukušić iz Šestanovca, proizvodi se i prodaje liker od lista masline.

Obitelj Vukušić se od 2006. godine brine o stablima masline koja se protežu na površini od 7,5 hektara. S obzirom da su nasadi maslina podignuti isključivo na ekološkoj osnovi, Jurin dvor je upisan u Upisnik ekoloških proizvođača. Njihov asortiman čine maslinovo ulje, čajevi, kozmetika, namazi od zelene i crne masline, konzervirane masline te liker od lista masline.

 

Jure Vukušić ističe kako se od samog početka u Jurinom dvoru trude izvući maksimum iz sirovina koje drugi možda ne smatraju iskoristivima. List masline koriste u proizvodnji čaja i likera. Za dobivanje likera se ručno beru listovi masline od svih sorti koje imaju u nasadu. Nakon berbe, suše se i maceriraju u alkoholu. Jure objašnjava da je okus ovog likera specifičan. Navodi da ga mnogi nakon kušanja uspoređuju s okusom pelinkovca, Jagermeistera ili čaja od kamilice.

 

Liker se nalazi u malom pakiranju od 0,2 litre, idealnom za poklon. Proizvođač preporuča da se liker poslužuje hladan, uz krišku limuna i ugodno društvo!

A obitelj Vukušić nema vremena za odmaranje, već se pripremaju za nove poduzetničke pothvate. Planiraju urediti kušaonicu vlastitih proizvoda u masliniku i osuvremeniti pogon za preradu.

Piše: Karla Karabatić

Previous
Next
Previous
Next