Maslinari | Najbolje maslinovo ulje na svijetu službeno je i lijek

Maslinovim je uljem Hipokrat liječio više od 60 bolesti tijekom Periklovog doba, a tek danas ga možemo i službeno zvati lijekom! Omiljeno ulje oca medicine ušlo je u kategoriju lijekova zahvaljujući maslinaru Eniju Zubin čija je Črnica nedavno osvojila službenu „titulu“ lijeka u Veroni i ništa manje bitnu titulu najboljeg ulja na svijetu.

Talijani potvrdili – ulje je lijek

Istrijanin Enio Zubin prvi je hrvatski maslinar koji je svoje maslinovo ulje podvrgnuo testiranju u laboratoriju AIPO u Veroni, kako bi se i službeno utvrdila njegova ljekovitost. Detaljna analiza provedena je na uzorcima Bjelice i Črnice. Ljekovitost ulja ovisi o razini polifenola, pa ako ulje ima više od 400 miligrama polifenola, smatra se lijekom. Razina polifenola u litri maslinovog ulja poznatog maslinara prelazi 470 miligrama, zbog čega je Enijevo ulje službeno uvršteno u kategoriju lijekova.Bjelica i Črnica samo su neke od sorti koje se nalaze u 44 hektara velikom masliniku u Umagu. Posljednja berba završila je sa 450 kvintala maslina, to jest 55 hektolitara maslinovog ulja. Enijev maslinik čini 8800 maslina koje se ekološki uzgajaju, uz primjenu suvremene tehnologije proizvodnje. Cilj nagrađenog maslinara jest, prije svega, ponuditi proizvod koji ima brojne pozitivne učinke na zdravlje.

Oio de Buščina – ČrnicaTestirana Črnica dobila je još jednu potvrdu izvrsnosti. Flos Olei 2023. nagradio ju je sa 97 bodova od sveukupno 100. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Oio de Buščina – Črnica prožeto je bistrom zlatno-žutom bojom s nježnim zelenim nijansama. Aroma ulja je obilna, bogata biljnim notama artičoke i divlje cikorije, uz naznake aromatičnog bilja, posebice mente i ružmarina. Okus je intenzivan na zelenu salatu, crni papar i jaki završetak badema. Gorčina je jasna, a pikantnost dobro uravnotežena. Nagrađeno ulje preporuča se konzumirati uz  bruschette s povrćem, salatu od leće, rajčice punjene rižom, tjesteninu sa šparogama, školjkama, lososom, kozjim sirom.Želite li ekstra djevičansko maslinovo ulje Črnica konzumirati kao sredstvo prevencije brojnih bolesti, Enio preporuča da ga svako jutro ispijete natašte. A koliko se još lijekova krije među hrvatskim ekstra djevičanskim maslinovim uljima, možemo samo nagađati…

Piše: Karla Karabatić

Foto: OPG Zubin

 

Previous slide
Next slide