MASLINARI | Najstarija istarska uljara radi najbolje maslinovo ulje na svijetu

Tekuće zlato u Uljari Vodnjan teče još od davne 1911. godine, a 111 godina poslije ondje je napravljeno ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je uvršteno među najbolja maslinova ulja na svijetu.

NAJSTARIJA ISTARSKA ULJARA

Prestižni vodič Flos Olei dodijelio je 96 bodova ekstra djevičanskom maslinovom ulju Salvela Buža. Nagrađeno ulje proizvedeno je u Uljari Vodnjan. Iako Uljara postoji od 1885. godine, za referentnu godinu se uzima 1911. godina, jer je tada prvi put uvedena moderna hidraulična preša. Uljara je danas u vlasništvu Agroprodukta, koji vodi poznati istarski poduzetnik Kristijan Floričić.

Agroproduktov maslinik, smješten na jugu poluotoka, ima 12.000 maslina. Zadnja berba rezultirala je s 2000 kvintala maslina, odnosno 120 hektolitara maslinovog ulja. Kvalitetu proizvedenog ulja potvrđuju nagrade s natjecanja New York International Olive Oil Competition, AVPA Pariz, Olive Japan i Flos Olei od 2014. godine.

96 BODOVA ZA SALVELU BUŽU

Visoko ocijenjena Salvela Buža ima intenzivnu bistru zlatnožutu boju s nježnim zelenim nijansama. Aroma je prožeta voćnim notama nezrele rajčice, jabuke i banane, zajedno s aromatičnim naznakama bosiljka, metvice i peršina. Okus ulja je bogat i jak, s biljnim okusom boba, salate i celera. Gorčina je jasna, a pikantnost dobro uravnotežena. Nagrađena Buža idealan je dodatak tjestenini s lososom, bruschettima s povrćem, salatama od leće, mariniranoj oradi, rajčicama punjenima rižom, juhama od slanutka, školjkama, kozjem siru…

Piše: Karla Karabatić

Foto: Uljara Vodnjan, ByIstria

Previous slide
Next slide