MASLINARI | OPG Oliveri

Predstavljamo OPG Oliveri obitelji Paulišić čije je maslinovo ulje već više od deset godina uvršteno u prestižnom vodiču Flos Olei

 

Nedaleko Poreča, u maloj općini Kaštelir-Labinci, obitelj Paulišić se već više od dvadeset godina s posebnom ljubavlju i pažnjom brine o svojim maslinama i od njih proizvodi vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja. Njihov OPG Oliveri je dobro poznat vjernim pratiteljima renomiranog svjetskog vodiča najboljih estra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei.

Flos Olei

OPG Oliveri je više od deset godina uvršten u Flos Olei, što svjedoči kontinuiranosti kvalitete njihovih proizvoda. Ni ove godine nisu razočarali sa osvojenih visokih 95 bodova.

Ponosni vlasnici nagrađivanih esktra djevičanskih maslinovih ulja otkrivaju kako je 2021. godina bila izrazito izazovna, od porasta troškova prerade, repromaterijala i radne snage do niskih temperatura. Zbog snježnog proljeća cvatnja maslina je bila odgođena, a prinosi pojedinih sorti su se smanjili.

Obitelj Paulišić je tada nastojala ublažiti negativne utjecaje tretiranjem s borom. Kao da to nije bilo dovoljno, izazovi su se nastavili kroz sušu koja je počela u svibnju, te se nastavila tijekom ljetnih mjeseci. Posljedice suše trudili su se izbjeći navodnjavanjem u ključnim trenucima razvoja ploda.

Teški uvjeti

Nažalost, teški vremenski uvjeti su ostavili traga na količinu prinosa. Zabilježen je pad prinosa u ulju od oko 20 % u odnosu na prethodnu godinu. No, visoki randman je kompenzirao smanjenu količinu plodova i ulje je rezultiralo vrhunskom kvalitetom, izraženijom gorčinom i manjim intenzitetom voćnosti.

Unatoč otežanim okolnostima, obitelj Paulišić je zadovoljna rezultatima ostvarenim prethodne godine i hrabro korača naprijed s novim idejama. Jedan od planova im je izgraditi objekt u samom masliniku, koji sadrži više od 50 sorti maslina. Objekt bi služio kao mjesto gdje će kupci moći doživjeti njihovu cijelu maslinarsku priču. U ostvarenju takvog pothvata zasigurno će im pomoći tajna uspjeha koju ne skrivaju. Više od dvadeset međunarodnih priznanja kvalitete postigli su zahvaljujući obiteljskom pristupu, kontinuiranoj edukaciji te praćenju novih trendova u uzgoju i preradi.

Karla Karabatić

Iz novog broja časopisa Maslinar

Kupite časopis

Previous
Next
Previous
Next