MASLINARI | Udruga Zlatna Šoltanka: Očekujemo manje ulja, ali vrhunskog kao i dosad

Nitko ne može napraviti tako dobru promidžbu Šolte kao Udruga Zlatna Šoltanka. Njihova maslinova ulja obilaze čitav svijet i redom osvajaju prva mjesta. Među posljednjima u nizu se ističu brojne nagrade koje su im dodijeljene 2021. godine na međunarodnom natjecanju Japan Olive Oli Prize u Tokiju. Ekološko monosortno ulje od sorte Šoltanke je osvojilo zlatnu medalju, a Premium blend od sorti Šoltanke i Oblice srebrnu medalju.

Maslinovo ulje OPG-a Ružić je ondje imenovano titulama Best of Croatia te Best in class.

Osim u Tokiju, ove godine su nagrađeni dvjema zlatnim medaljama na međunarodnom natjecanju u New Yorku i jednom zlatnom medaljom na natjecanju Extra Virgin Olive oil – International Olive Oil Contest u Italiji.

Zlatko Burić, predsjednik Udruge Zlatna Šoltanka, procjenjuje da će ove jeseni imati trećinu do pola količine maslinovog ulja u odnosu na onu u prosječnim godinama. Kao uzrok navodi nedostatak oborina, pa time i nedostatak osnovne vlage u tlu maslinika koji se na Šolti uglavnom ne navodnjavaju. U Udruzi se protiv suše bore intenzivnijom prehranom preko lista, češćim plitkim otkopavanjem i brižljivom ljetnom rezidbom.

Ipak, nije sve tako crno. Na Šolti prevladavaju domaće sorte Šoltanka i Oblica koje su se tijekom stoljeća prilagodile klimi u kojoj se nalaze.
Predsjednik Burić ističe kako masline u suši proizvode veće količine fenolnih spojeva, što rezultira uljem izraženije gorčine i pikantnijeg okusa, što će razveseliti mnoge ljubitelje intenzivnijeg okusa maslinovog ulja.

Osim toga, Burić navodi kako su visoke temperature pomogle u sprječavanju razmnožavanja i djelomičnom potpunom istrebljenju maslinove muhe, zbog čega je plod potpuno zdrav.

Stoga se u Udruzi nadaju da će i ove godine imati vrhunsko maslinovo ulje, nešto pikantnijeg i gorčeg okusa. Do toga ih dijeli samo još berba koju će članovi Zlatne Šoltanke početi u trećem tjednu listopada.

Napisala: Karla Karabatić
Foto: Udruga Zlatna Šoltanka

Previous slide
Next slide