MASLINARI | Udruga Zlatna Šoltanka: Očekujemo manje ulja, ali vrhunskog kao i dosad

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Nitko ne može napraviti tako dobru promidžbu Šolte kao Udruga Zlatna Šoltanka. Njihova maslinova ulja obilaze čitav svijet i redom osvajaju prva mjesta. Među posljednjima u nizu se ističu brojne nagrade koje su im dodijeljene 2021. godine na međunarodnom natjecanju Japan Olive Oli Prize u Tokiju. Ekološko monosortno ulje od sorte Šoltanke je osvojilo zlatnu medalju, a Premium blend od sorti Šoltanke i Oblice srebrnu medalju.

Maslinovo ulje OPG-a Ružić je ondje imenovano titulama Best of Croatia te Best in class.

Osim u Tokiju, ove godine su nagrađeni dvjema zlatnim medaljama na međunarodnom natjecanju u New Yorku i jednom zlatnom medaljom na natjecanju Extra Virgin Olive oil – International Olive Oil Contest u Italiji.

Zlatko Burić, predsjednik Udruge Zlatna Šoltanka, procjenjuje da će ove jeseni imati trećinu do pola količine maslinovog ulja u odnosu na onu u prosječnim godinama. Kao uzrok navodi nedostatak oborina, pa time i nedostatak osnovne vlage u tlu maslinika koji se na Šolti uglavnom ne navodnjavaju. U Udruzi se protiv suše bore intenzivnijom prehranom preko lista, češćim plitkim otkopavanjem i brižljivom ljetnom rezidbom.

Ipak, nije sve tako crno. Na Šolti prevladavaju domaće sorte Šoltanka i Oblica koje su se tijekom stoljeća prilagodile klimi u kojoj se nalaze.
Predsjednik Burić ističe kako masline u suši proizvode veće količine fenolnih spojeva, što rezultira uljem izraženije gorčine i pikantnijeg okusa, što će razveseliti mnoge ljubitelje intenzivnijeg okusa maslinovog ulja.

Osim toga, Burić navodi kako su visoke temperature pomogle u sprječavanju razmnožavanja i djelomičnom potpunom istrebljenju maslinove muhe, zbog čega je plod potpuno zdrav.

Stoga se u Udruzi nadaju da će i ove godine imati vrhunsko maslinovo ulje, nešto pikantnijeg i gorčeg okusa. Do toga ih dijeli samo još berba koju će članovi Zlatne Šoltanke početi u trećem tjednu listopada.

Napisala: Karla Karabatić
Foto: Udruga Zlatna Šoltanka

Previous
Next
Previous
Next