MASLINARSKA PROGNOZA | Evo kakvo nas vrijeme očekuje za berbu

U prošlom broju Maslinara najavili smo da bi kraj klimatološkog ljeta (kolovoz) trebao donijeti nastavak suše i vrućine. I to se nažalost u velikoj mjeri i ostvarilo. Temperatura je u maslinarskom uzgojnom području bila posvuda viša od uobičajene, na pojedinim lokacijama i znatnije, primjerice u dijelu Istre, na širem zadarskom području te na krajnjem jugu. U cjelini je ljeto bili izrazito toplo.

Katastrofalna suša

U drugoj polovini kolovoza su – kako to i priliči – počeli izraženiji prodori vlažnog i nestabilnog zraka, no oni su uglavnom donosili kratkotrajne pljuskove, pa je u konačnici na sjevernom Jadranu čak zabilježen znatan manjak oborine.

U rujnu je pak temperatura postupno padala tijekom mjeseca, te će na kraju zbirna statistika većinom biti u granicama prosječnog. Što se tiče kiše, njezina je raspodjela bila vrlo nejednolika. Tako je na dijelu sjevernog Jadrana uz nekoliko jakih kišnih epizoda palo znatno veća količina od uobičajene. U većem dijelu Dalmacije – unatoč nestabilnom vremenu, pa i južini – količine su u trenutku predaje ovog broja bile manje od prosječnih, no posljednji kišoviti dani rujna vjerojatno će nadoknaditi, pa možda i premašiti oborinom klimatološke srednjake za rujan. Lokalno je ipak bilo i obilnih oborina, tako je primjerice u Pločama 9. rujna palo čak 190 mm kiše, što je apsolutni dnevni rekord za tu postaju!

U svakom slučaju, ovu sezonu obilježit će katastrofalna suša, koja je desetkovala mnoge poljoprivredne kulture, kako u unutrašnjosti, tako i na Jadranu, a osobito žestoka bila je na njegovom sjevernom dijelu.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar.

NARUČI OVDJE!

Previous slide
Next slide