Maslinarska prognoza | Još jedno vruće i sušno ljeto

Prognostičar Maslinara Lovro Kalin najavljuje dosta tople ljetne mjesece, s malo oborina

U prošlom smo broju Maslinara najavili da bi u maslinarskom uzgojnom području travanj i svibanj mogli donijeti iznadprosječnu toplinu, te uglavnom prosječne količine oborine. Nažalost, ovaj put su prognostički modeli poprilično zakazali. 

Promjenljivo vrijeme

Iako smo u proljeće navikli na nestabilnosti, travanj i svibanj obilježilo je izrazito promjenljivo vrijeme. Pritom je u travnju bilo razmjerno hladno, a ponegdje – primjerice u unutrašnjosti Istre te na pojedinim lokalitetima u Dalmaciji (slika 1) – bilo je i vrlo hladno. Bilo je i mraza, i to ne samo u unutrašnjosti – gdje je bio vrlo jak i nanio velike štete voćarima – nego i uz obalu, a čak i na otocima se temperatura u nekoliko hladnih valova spuštala blizu nule!

Sve to nerijetko je bilo praćeno jakom burom, tako da je osjet hladnoće bio neuobičajeno jak. Dojam razmjerno hladnog vremena stekao se i u svibnju, no – suprotno tom dojmu – statistika dostupna u trenutku predaje ovog članka zasad otkriva uglavnom prosječne vrijednosti za doba godine!

Varljivost statistike vidi se i na primjeru oborinskih prilika. U travnju su – posvuda u Hrvatskoj – oborine bile u granicama uobičajenog. U svibnju pak
neujednačeno raspoređene, pa je tako na sjevernom Jadranu bilo razmjerno kišovito, a u Dalmaciji – uz pojedine iznimke – relativno sušno.

Ipak, mnogi imaju dojam da smo ove godine „preskočili“ proljeće, odnosno da je bilo prilično malo sunca i topline. I vaš prognostičar osjetio je to na svojoj koži, jer je
ovakvo vrijeme dozlogrdilo svima, pa su kojekakvi „prigovori“ i komentari – premda uglavnom dobrohotni – svakodnevna pojava.

Sigurno je da takvi vremenski ekstremi nisu dobri za maslinu, jer je kombinacija tople zime i promjenljivog proljeća pogodna za mnogobrojne štetnike. No, maslinare sada ponajviše zanima kakvo ih vrijeme očekuje u kritičnom razdoblju nadolazećih ljetnih mjeseci!

Prema najnovijim srednjoročnim prognozama, u maslinarskom uzgojnom području početak lipnja obilježit će temperature malo niže od uobičajenih za doba godine. No u nastavku mjeseca predviđa se uglavnom oko prosjeka za lipanj, pri čemu će blago pozitivno odstupanje temperature nastupiti krajem mjeseca. To je uvod u
iznadprosječno toplo vrijeme u nastavku ljeta, dakle u srpnju i kolovozu – koje prognoziraju najnovije sezonske prognoze.
Moguća su dakako kraća osvježenja, no ukupno uzevši u priobalnom području to znači uglavnom vrlo toplo i vruće vrijeme.

Ulomak teksta iz 70. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide