MASLINARSKA PROGNOZA | Moguća još jedna blaga i kišovita zima

Prognostičar Maslinara Lovro Kalin, mag. phys.-geophys., napominje kako nas vjerojatno čeka još jedna relativno blaga, odnosno topla zima, a moguće i razmjerno kišovita

Još jedna hirovita maslinarska sezona je za nama! A kako je išla svojim tijekom, tako je na koncu neobično i završila. U prošlom smo broju Maslinara najavili razmjerno toplo vrijeme u listopadu i studenom, međutim srednja temperatura u listopadu je posvuda u Hrvatskoj bila nešto niža od prosječne. Što se tiče studenog, u maslinarskom uzgojnom području bila je znatno viša od prosječne, i to izraženije u Dalmaciji, osobito na krajnjem jugu!

Neposlušna atmosfera

I u pogledu oborine situacija je bila dosta raznolika, i atmosfera očito nije sasvim „slušala“ naše prognoze. U listopadu je – ukupno uzevši – količina kiše bila u većini predjela u granicama prosjeka, izuzev Istre i Kvarnera gdje je bilo sušnije.

Slika 1. Odstupanje srednje temperature od prosjeka u listopadu 2021. godine (izvor: meteo.hr)

 

No pravi problemi nastali su u studenome. U ovo doba godine česti su prodori sredozemnih ciklona koje nose topao i vlažan zrak te kišovito vrijeme u priobalju, a tako je bilo i ovaj put! Iako je na sjevernom Jadranu ponegdje zabilježen čak i mali manjak oborine, u Dalmaciji je ona bila prilično obilna, pa je ponegdje pala i dvostruka, čak i trostruka količina u odnosu na prosječnu za studeni, a bilo je i jakih grmljavinskih nevremena.

Primjerice, meteorološka postaja u gradu Hvaru izmjerila je preko 300 mm kiše! Izuzetak je šire dubrovačko područje, gdje su oborinske prilike bile normalne.

Jesen je, dakle, pokazala dva vremenska „lica“, no nadamo se da su mnogi maslinari uspjeli odraditi berbu za povoljnog, suhog i sunčanog vremena. Dakako da je onima koji su za berbu izabrali kasniji termin kiša utjecala i na karakteristiku samog ploda, te posljedično i ulja.

Izvještaji s terena govore da je ove godine urod količinski često bio znatno slabiji od idealnog, no kvaliteta je vrlo dobra, pa bi ulja mogla biti vrhunska, a pitanje je kako će se sve to odraziti i na cijenu.

Pročitajte više u tiskanom izdanju časopisa Maslinar.

Kupite časopis

Previous slide
Next slide