MASLINARSKA PROGNOZA | Evo kakvo nas proljeće očekuje

Prognostičar Maslinara Lovro Kalin predviđa vrlo zanimljiv razvoj situacije u sljedećim mjesecima – pa pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje

U prošlom smo broju Maslinara najavili još jednu blagu, odnosno iznadprosječno toplu zimu. U prosincu i siječnju je srednja temperatura bila uglavnom malo viša od prosječne, osobito na sjevernom Jadranu, dok je na južnom to odstupanje bilo neznatno. No to je zbirna statistika, a ona mnogo toga „skriva“ pa je dosad bilo i razdoblja izrazito toplog vremena, no i kraćih perioda neuobičajene hladnoće, i to naročito u maslinarskom uzgojnom području. Tako je osobito u posljednjem desetodnevlju siječnja zabilježen izražen hladni val, kada su se i u Dalmaciji, čak i na krajnjem jugu bilježili jutarnji mrazevi, primjerice i na dubrovačkom se području temperatura spustila ispod nule.

Što se tiče oborine, u prosincu su uglavnom zabilježene prosječne količine, osim na širem splitskom i makarskom području. No u siječnju je, međutim, kiše bilo znatno manje od uobičajenog, ponegdje je pala jedva desetina ukupne mjesečne količine. Najsuše je bilo na Hvaru gdje su u trenutku pisanja ovog teksta zabilježena samo 3 mm oborine!

Sigurno je da takve temperaturne i oborinske amplitude za maslinu nisu dobre. Maslini, dakako, ne odgovaraju dugotrajna i jaka hladnoća, osobito praćena jakom burom, ali svakako niti visoke temperature, ponajprije jer pogoduju razvoju mnogih štetnika. Oni redovno zadaju prilične glavobolje maslinarima, a posljednjih su sezona ponegdje i desetkovali urod. Maslinari se stoga s pravom pitaju kakvo ih vrijeme očekuje u sljedećem razdoblju, koje je osjetljivo za razvoj masline?

Prema najnovijim prognozama – nakon hladnog razdoblja krajem siječnja – predviđa se popuštanje hladnoće pa bi već početkom veljače temperatura trebala znatno porasti. Tako se srednja temperatura u veljači predviđa znatno višom od klimatološkog srednjaka. Pozitivna temperaturna anomalija nastavit će se i tijekom proljeća – iako bi trebala biti nešto manja – no i prema sredini godine, čak sve do srpnja, očekuje se iznadprosječno toplo vrijeme, i to u svim mjesecima!

Što se tiče oborine, nakon suhog siječnja i u veljači se u maslinarskom uzgojnom području predviđa količina manje od prosječne. U ožujku bi se oborinska anomalija trebala sasvim smanjiti pa se očekuju razmjerno normalne oborinske prilike. Što se tiče nastavka godine, preliminarno dodajmo da bi travanj mogao biti kišovitiji od prosjeka, a svibanj i lipanj, pa čak i srpanj ponovno u granicama uobičajenog.

Iz novog broja časopisa Maslinar

KUPITE ČASOPIS

Previous
Next
Previous
Next