MASLINARSKA PROGNOZA | Topli kraj zime i početak proljeća

Prognostičar Maslinara, Lovro Kalin najavljuje topao kraj veljače i ožujak, upozoravajući ipak na marčane bure i mraz

Maslinari znaju da su u zimskome razdoblju veliki neprijatelji masline bura i hladnoća. Prošla sezona nije bila tako ekstremna kao neke ranije, pa ipak je bilo znatnih oscilacija temperature.

Slično se dogodilo i ove zime. Statistika govori da su temperaturne anomalije u maslinarskom uzgojnom području uglavnom pozitivne, što znači da je – u cjelini uzevši – osobito u prosincu, ali i u siječnju bilo toplije od prosjeka. Ipak, takva statistika „sakriva“ u sebi razdoblja toplog, ali i prilično hladnog vremena, kakvog smo imali u nekoliko navrata u dosadašnjem tijeku zime.

Rekord u Pazinu

Što se tiče oborine, nje je u prosincu bilo znatno više od uobičajene količine, i to naročito u Dalmaciji, gdje je bilo ekstremno kišovito (slika 1). Tako je u Dubrovniku palo 216 mm oborine, na Hvaru 252, u Pločama 262, a u Makarskoj čak 347! No rekorder je ipak pao na sjevernom Jadranu, naime u Pazinu su izmjerena čak 354 mm oborine! Razmjerno kišovito vrijeme – uz ipak znatno manje količine – nastavilo se i u siječnju, iako je u trenutku pisanja ovog članka u srednjoj Dalmaciji zabilježen čak i manjak oborine (vjerojatno će biti nadoknađen u posljednjim danima siječnja). A bilo je osim kiše i naleta snijega, i to ne samo duž obale, nego čak i na srednjodalmatinskim otocima!

Sve u svemu, vremenske su prilike dosad bile prilično ćudljive, pa je pravo pitanje što nam slijedi u nastavku zime, te u proljeće? Veljača je inače u narodu poznata kao „prevrtljivica“, što je dobrim dijelom i stručno opravdano, jer se izmjenjuju razdoblja toplijeg (sunce je već ojačalo!) i hladnijeg vremena (na kontinentu još uvijek s u prosjeku najviše snježnog pokrivača!). Slično vrijedi i za ožujak, u kojem se već treba paziti i „marčanog“ sunca, ali dakako i još poznatije bure, koja je upravo u tim mjesecima obično najjača.

Ulomak teksta iz 68. broja časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide