MASLINARSKA PROGNOZA Toplo, ali i kišno proljeće

Prognostičar Maslinara Lovro Kalin predviđa natprosječno topao travanj i svibanj, ali i prosječnu količinu oborina, tako da maslina ne bi trebala žeđati

 

U prošlom broju Maslinara najavili smo da bi kraj klimatološke zime (veljača) i početak klimatološkog proljeća (ožujak) moglo obilježiti razmjerno toplo vrijeme. Ako se gledaju ukupna mjesečna odstupanja od prosjeka, to se u velikoj mjeri ostvarilo ostvarilo. Pogotovo u veljači, kada su srednje temperature bile za dva do tri stupnja više od klimatološkog srednjaka (slika), pa su temperaturne prilike u Dalmaciji bile u kategoriji ‘toplo’, a na sjevernom Jadranu čak u kategoriji ‘vrlo toplo’!

Ćudljivi i nestabilni

U ožujku je situacija bila nešto složenija. Iako će u konačnici mjesec vjerojatno biti u granicama prosjeka, bilo je velikih oscilacija, a hladno vrijeme je – nakon izrazito tople veljače – djelovalo još ekstremnije. Ipak, krajem mjeseca stvari su „sjele“ na svoje mjesto, pa su temperature bile primjerene dobu godine.
Što se tiče oborine, u veljači je – u skladu s prognozama – ukupna količina u maslinarskom uzgojnom području bila u granicama uobičajenog, no u ožujku je kiše bilo razmjerno malo, uglavnom manje od polovine prosječne količine. Sveukupno je najava manje kišovitog vremena bila opravdana, i maslinari su s radošću dočekali sušnije dane kako bi započeli radovima u maslinicima.

Zanimljivo je da epizode orkanske bure nisu bile toliko jake (osim posljednje jake „marčane“), no broj dana s burom u ožujku bio je razmjerno velik, odnosno bura je bila prilično dugotrajna i obilježila znatan dio razdoblja.

Sve navedeno ukazuje da statistički pokazatelji nisu uvijek savršeni, i da s njima treba biti oprezan. Jedno je sigurno: ove su godine i veljača i ožujak u velikoj mjeri opravdali svoju reputaciju ćudljivih i nestabilnih mjeseci u kojima se – ponekad i naglo – izmjenjuju zimski i proljetni ugođaj.

Dakako da sve te vremenske oscilacije nisu odveć povoljne za voćare, pa ni za maslinare, koji se sada pitaju kakve ih atmosferske prilike očekuju u nastavku proljeća, pa i tijekom ljeta?

Ulomak teksta iz 69.broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous
Next
Previous
Next