MASLINARSKI VREMEPLOV | Keltsko drvo ravnoteže

Kelti su maslinu smatrali drvom ravnoteže pa su joj tako posvetili jedan dan u godini, 23. rujna, kad noć i dan jednako traju, piše naš povjesničar Željko Krnčević

Poštovani čitatelji našeg i vašeg Maslinara. Evo sam ovih dana s našim maslinarskim vremeplovom opet u one naše slatke prapočetke. Gledajući jednu krasnu dokumentarnu emisiju o Odisejevom putu od Troje do njegove Itake. Neki misle i drugačije, stavljajući ovaj put čak i u naše krajeve. Mislim da je ipak Odisej plovio grčkim morima, a možda će jednog dana znanost i drugačije kazati.

Penelopina maslina

Dakle, ploveći prelijepim našim Mediteranom, ovaj put pred televizijom, a nadam se i uživo, naravno da je onaj maslinarski "crvić" tražio i podatke o našoj Maslini. Pa se sjetih i svog dragog profesora Ive Brešana i lektire u prvom srednje. Bodovalo se po značaju pročitane literature, a trebalo je sakupiti određeni broj bodova. Tako su Ilijada i Odiseja bile najjače. E, al' onda je naš dragi profesor tražio detalje, da se uvjeri da je djelo pročitano. I tako meni eto,nakon odgledanih dokumentaraca i uživanja u Mediteranskom krajoliku prepunom predivnih maslina, padne na pamet jedan krasni detalj u kojem maslina ima itekako važnu ulogu. Sjetih se jednog izuzetnog detalja kako je mudra Penelopa iskušala svog Odiseja kojeg nije vidjela čitav niz godina.

Upravo je naša maslina potvrdila Penelopi da se njen Odisej vratio, a njemu njezinu vjernost. Jer, pošto ga nakon tolikih godina nije uspjela prepoznati, krenula je testirat je li i Odisej još jedan od mnogih udvarača. Pa naredi slugi da pomakne njihov bračni krevet. E, na ovo se Odisej naljuti.

Angelica Kauffman

Stvar je bila u tome da je on njihovu spavaću sobu u ona doba, prije odlaska u rat sagradio oko drevne masline, a od vrha drveta napravio im krevet. Njegova ljutnja i činjenica da je znao o kakvoj se sobi i krevetu radi, dokazala je Penelopi da je to upravo on, njen dugo iščekivani Odisej. Meni je ova priča iz Odiseje predivna. Pogotovo što je u njoj u glavnoj ulozi i naša maslina. A što nam svjedoči o tisućljećima najdražeg nam stabla na Mediteranu. Jer, nije baš mala maslina bila iz koje se mogao napraviti kraljevski bračni krevet. Ali, vratimo se iz Odisejeve pustolovine i prepustimo se ljubavi koju nalazimo u našoj Maslini.

Maslina u središtu društva

Ajmo ostati još malo u iskonu i vidjeti štogod o maslinarskim počecima. Tako znamo da je kod mnogih naroda i kultura maslina do danas zadržala svoju izuzetnu simboličku snagu. Mnoge priče već znamo. Ali, evo sam uspio pronaći podatak da su čak i Kelti štovali maslinu. Smatrali su je drvom ravnoteže.

Interesantno je da su joj iz tog razloga čak posvetili jedan dan u godini, i to onaj 23. rujna, kad noć i dan jednako traju. Baš zanimljiv podatak. No, moramo svakako opet reći kako je u svim zemljama koje su Sredozemlje i koje graniče sa Sredozemljem drevna mudrost u čast čovjeka i Boga stavljala kulturu masline u centar organiziranog društva. Naravno, kao što već znamo, od onoga svakodnevnog, do vjerskog i nadnaravnog.

Ulomak teksta iz 69. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous
Next
Previous
Next