MASLINIK | Mogu li gliste zamijeniti motiku i frezu

Stručnjaci kažu da gliste toliko intenzivno miješaju tlo, da se kroz nekoliko godina strojna obrada tla može zaboraviti

Kako se tlo u ekološkim maslinicima ne gnoji mineralnim gnojivima i zemlja ne tretira kemijskim sredstvima, ono je rahlo, što mu omogućava dobar vodozračni režim koji pogoduje životu glistama, tako da nakon nekoliko godina motika nije ni potrebna.

U masliniku, koji se obrađuje na prirodno prihvatljiv način, najveći je trošak fizički rad maslinara, ali ako se radi o vitalnim umirovljenicima, intelektualcima i radnicima iz grada koji «vikenduju» u svome masliniku, onda to oni mogu obavljati rekreativno, gdje će višak fizičke energije i psihički umor najlakše osloboditi radom u masliniku.

Razmjena energije

Tako se radom u masliniku vrši razmjena energije, ostavlja se negativna energija koju smo akumulirali svakodnevnim stresnim životom, a iz maslinika uzimamo pozitivnu energiju, koju su masline prikupile iz tla i od sunca.

Ovdje još moramo naglasiti da kod zalijevanja – navodnjavanja maslina treba koristiti sistem odstajale vode iz bazena i to tik uz stablo, a vrlo je štetno zalijevati kišnim načinom, kloriranom vodom iz vodovoda.

Kada govorimo o kvaliteti, odnosno o plodnosti tla u masliniku, često čujemo podatak o brojnosti gujavica – glista na određenom prostoru, koje pridonose da se u tlu razgrađuju mikrobiološka hranjiva i mikroelementi, poboljšava strukturna stabilnost, sposobnost reguliranja – zadržavanja vlažnosti. One miješaju slojeve tla iznoseći sirovu masu na površinu, a unose organsku tvar među korijenje, poboljšavaju mikrobiološku aktivnost i procjeđuju vodu, te potpomažu rast korijenovog sustava kopajući vertikalne kanale, kroz koje korijen masline lakše prodire u dubinu tražeći biljna hranjiva.

Ulomak teksta iz 70. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous
Next
Previous
Next