MASLINIK | Mogu li gliste zamijeniti motiku i frezu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Stručnjaci kažu da gliste toliko intenzivno miješaju tlo, da se kroz nekoliko godina strojna obrada tla može zaboraviti

Kako se tlo u ekološkim maslinicima ne gnoji mineralnim gnojivima i zemlja ne tretira kemijskim sredstvima, ono je rahlo, što mu omogućava dobar vodozračni režim koji pogoduje životu glistama, tako da nakon nekoliko godina motika nije ni potrebna.

U masliniku, koji se obrađuje na prirodno prihvatljiv način, najveći je trošak fizički rad maslinara, ali ako se radi o vitalnim umirovljenicima, intelektualcima i radnicima iz grada koji «vikenduju» u svome masliniku, onda to oni mogu obavljati rekreativno, gdje će višak fizičke energije i psihički umor najlakše osloboditi radom u masliniku.

Razmjena energije

Tako se radom u masliniku vrši razmjena energije, ostavlja se negativna energija koju smo akumulirali svakodnevnim stresnim životom, a iz maslinika uzimamo pozitivnu energiju, koju su masline prikupile iz tla i od sunca.

Ovdje još moramo naglasiti da kod zalijevanja – navodnjavanja maslina treba koristiti sistem odstajale vode iz bazena i to tik uz stablo, a vrlo je štetno zalijevati kišnim načinom, kloriranom vodom iz vodovoda.

Kada govorimo o kvaliteti, odnosno o plodnosti tla u masliniku, često čujemo podatak o brojnosti gujavica – glista na određenom prostoru, koje pridonose da se u tlu razgrađuju mikrobiološka hranjiva i mikroelementi, poboljšava strukturna stabilnost, sposobnost reguliranja – zadržavanja vlažnosti. One miješaju slojeve tla iznoseći sirovu masu na površinu, a unose organsku tvar među korijenje, poboljšavaju mikrobiološku aktivnost i procjeđuju vodu, te potpomažu rast korijenovog sustava kopajući vertikalne kanale, kroz koje korijen masline lakše prodire u dubinu tražeći biljna hranjiva.

Ulomak teksta iz 70. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous
Next
Previous
Next