Maslinin moljac smanjuje urod maslinika u Dalmaciji, Primorju i Istri

DELEGATE WG – insekticid nove generacije, iznimno je učinkovito rješenje za suzbijanje najvažnijih štetnika masline.

Zaštita od maslininog moljca prema novom programu zaštite može se postići upotrebom biološki selektivnih i ekološki vrlo prihvatljivih pripravaka. Najveća novost u zaštiti masline je DELEGATE WG, ekološki prihvatljivi insekticid koji je prema istraživanjima u praksi, na području Dalmacije pokazao izvrsno djelovanje na maslinina moljca, ali i na maslininu muhu. Na maslini se primjenjuje izuzetno niska doza od oko 4-6 grama DELEGATE-a na 10 litara vode kod primjene motornim prskalicama.

Pripravci ove vrste idealni su za programe integrirane zaštite, sigurni su za ribe, ptice, biljke, korisne insekte, te za rukovatelje i okoliš. DELEGATE predstavlja veliki napredak u odnosu na insekticide koji su se do sada koristili, a koji su zbog loših toksikoloških svojstava povučeni sa tržišta (FASTAC, CHROMGOR, ROGOR itd…). Maslinin moljac štetnik je koji svake godine nanosi dosta šteta u maslinicima Dalmacije, Primorja i Istre, a maslinari mu, uglavnom ne posvećuju dovoljnu pažnju.

Ovaj štetnik javlja se u više navrata kroz sezonu, obzirom da godišnje ima tri generacije. Maslinin moljac prati razvojne faze masline i napada list, cvijet i plod. Cvijet napada prva generacija ovog štetnika, takozvana cvjetna generacija. Leptir cvjetne generacije maslinina moljca pojavljuje se sa razvojem cvjetnih resa na maslini.

Ovaj štetnik može uništiti veliki broj cvjetova masline, pa je potrebno obaviti kemijsku zaštitu kako bi se sačuvao što veći broj plodnih cvjetova. Posebice je to važno kod naše najraširenije sorte Oblice, obzirom na njenu neredovitu rodnost. Zaštitom od cvjetne generacije maslininog moljca smanjit ćemo brojnost generacije koja napada plod, pa će i štete na plodovima biti manje.

Kako bi se postigli što bolji rezultati potrebno je DELEGATE WG primijeniti prskanjem maslina pred otvaranje cvjetnih pupova ili na početku pucanja rese. Koristi se doza od oko 100 do 150 grama na 200 stabala maslina u rodu ili oko 100 grama na hektar.

U prodaji je maslinarsko pakiranje od 30 grama koje je dovoljno za zaštitu 50-70 rodnih stabala maslina. Za velike maslinare u ponudi je i pakiranje od 500 grama.

Igor Gomezelj, MBA dipl.ing.agr.

 

Foto: Unsplash

Ulomak teksta iz  69. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide