Maslinin moljac u Šibensko-kninskoj županiji

Iz Savjetodavne službe obavještavaju maslinare Šibensko-kninske županije kako su masline u obalnom dijelu županije u punoj cvatnji, a let 1. generacije maslininog moljca je završio (ulovi u lovkama su vrlo niski).

Maslinici u zaleđu županije (zaleđe Skradina, Miljevci, zaleđe Vodica, Pirovca, Primoštena)  ovisno o položaju i sorti nalaze se pred početkom cvatnje.

Praćenjem leta leptira 1. cvjetne generacije maslininog moljca (Prays oleae) na opažačkim mjestima u zaleđu županije zabilježen je let srednjeg intenziteta, iznad praga štetnosti.

Preporuča se tijekom idućeg tjedna provesti zaštitu protiv navedenog štetnika u maslinicima u kojima se ubrzo očekuje cvatnja.

Za suzbijanje gusjenica 1. cvjetne generacije maslininog moljca može se koristit jedan od pripravaka čija je djelatna tvar:

  • Bacillus thuringiensis

u maslinicima koji nisu u sustavu ekološke proizvodnje može se primijeniti jedan od  pripravaka čija je djelatna tvar:

  • spinetoram
  • deltametrin
  • fosmet 

Let 2. generacije  maslininog moljca i dalje će se pratiti u tjednim intervalima, a preporuke će biti pravovremeno objavljene.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

                                               Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr

Previous
Next
Previous
Next