Maslinov moljac u Šibensko-kninskoj županiji

Iz Savjetodavne službe obavještavaju maslinare u Šibensko-kninskoj županiji da su masline koja se nalaze na toplijim položajima u obalnom području županije u fazi razvitka cvjetnih vjenčića te se ubrzo očekuje početak cvatnje.Praćenjem leta leptira 1. cvjetne generacije maslininog moljca (Prays oleae) na opažačkim mjestima zabilježen je let srednjeg intenziteta, izdan praga  štetnosti.

Preporuča se provesti zaštitu protiv navedenog štetnika u maslinicima u kojima se ubrzo očekuje cvatnja.Za suzbijanje gusjenica 1. cvjetne genetaracije maslininog moljca može se koristit jedan o d pripravaka čija je djelatna tvar:Bacillus thuringiensis – BATURAD WP, BOBIT WP, DIPEL DF – dozvoljeni u ekološkojoj proizvodnji

U maslinicima koji nisu u sustavu ekološke proizvodnje može se primeni jedan od  pripravaka čija je djelatna tvar:spinetoram – DELEGATE 250 WG, deltametrin – DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, SCATTO, ROTOR SUPER,RITMUS, POLECI PLUS, DEMETRINA 25 EC, DELTAGRI, fosmet – IMIDAN 50 WG.

Ovisno o položaju i sorti maslinici u zaleđu županije  (zaleđe Skradina, Miljevci, zaleđe Vodica, Pirovca, Primoštena) nalaze se u fenofazi punjenja cvjetnih pupova te zaštitu nije još potrebno provoditi.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

Previous slide
Next slide