Maslinovim uljem protiv raka prostate

Karcinom prostate sve je veći problem za muškarce u svijetu i kod nas. Može li u borbi protiv ovog karcinoma pomoći maslinovo ulje, piše stručna suradnica Maslinara dr.sc. Tea Bilušić

Povezanost načina prehrane i zdravlja nepresušan je izvor brojnih znanstvenih istraživanja, razlog mnogih debata, studija i komentara. Posebna se pozornost posvećuje vezi prehrane i karcinoma.

Jasno je da je karcinom vrlo širok pojam, a među svim karcinomima, karcinom prostate je šesti najčešći tip karcinoma u svijetu, treći po učestalosti kod muškaraca, i drugi po smrtnosti od karcinoma u muškaraca u industrijski razvijenim zemljama. Svake godine oko 10 milijuna ljudi čuje dijagnozu ovog karcinoma, a više od 6 milijuna umre od ove bolesti širom svijeta.

Prehranom protiv karcinoma

Prema podacima, u Hrvatskoj je 2009. godine od karcinoma prostate oboljelo gotovo 1800 muškaraca, a godišnje umre oko 300 bolesnika. Oko 80-90 posto karcinoma prostate je hormonski ovisan tip karcinoma, ovisan o receptoru muških spolnih hormona. Hormonska terapija predstavlja osnovni oblik liječenja ove bolesti.

U tom se smislu, neprestano traže novi oblici terapije, preciznije takvi biološki aktivni spojevi iz prirodnih izvora koji će biti sposobni inhibitorno djelovati na stanice karcinoma prostate i koji će blokirati vezivanje spolnih hormona na receptor ili smanjiti koncentraciju spolnih hormona u organizmu.

Dio teksta preuzet iz 35. broja časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next