Milica Sekulić | Kako sam obnovila maslinik pokojnog Igora Žiganta

Maslinik je posadio pokojni Igor Žiganto, poznati riječki lučki kapetan, 80-ih godina u Ičićima – Opatija. Nakon njegove smrti, maslinik se 6 godina nije održavao, a to je rezultiralo rastom (bježanjem)  stabala u visinu zbog gustog sklopa. Gnojidba  i zaštita se nisu obavljale i urod se sveo na stotinjak kilograma ploda na 40-ak stabala, koja su sada trebala biti u punoj rodnosti.

Obitelj pokojnog Žiganta odlučila je prepustiti meni maslinik na održavanje i brigu kako se ne bi zanemarile masline koje je toliko volio i njegovao.

Kao savjetnica za Plantellu i predsjednica maslinara Opatije i opatijskog kraja, Udruge Agro Opatija, s maslinarima se svakodnevno družim i pratim situacije u maslinicima i za mene je obnova i vraćanje u rod maslinika pokojnog Igora Žiganta, bila izazov i čast.

Obnova maslinika na rod

U masliniku sam zatekla stabla maslina raznih sorti, starosti oko 20-ak godina, a zbog neredovite i nestručne rezidbe zadnjih 6 godina, bila su previsoka, nepristupačna, s malo rodnog porasta. Moj plan regeneracije započeo je u ožujku skidanjem jednog dijela previsoke krošnje (1/3 svakog stabla), a plan postepenog spuštanja krošnje napravila sam za sljedeće 3-4 godine.  Osim skidanja dijela krošnje morala sam obaviti puno rezidbe kojom sam uklonila izrođeni dio suhih grana, a za tu radnju treba zbilja puno i vremena i strpljenja.

Osim što su masline bile nerezane i zapuštene, bile su i iscrpljene zbog nedostatka hranjiva. Napravila sam godišnji plan gnojidbe bez koje ne bi bilo uroda ili bi urod bio oskudan.

Plantellin plan gnojidbe za maslinik Igora Žiganta

Crvena zemlja u kojoj masline rastu nema dovoljno humusa i nije zahvalna za održavanje u ljetnim mjesecima, a osim toga ne usvajaju se dostupna hranjiva.  Zbijeno tlo koje nema dovoljno humusa, teško se obrađuje, teško prima – zadržava i vodu i hranjiva. Trebat će 2-3 godine da se dođe do plodnog tla koje će biti dobar medij za korijenov sustav i cijelo stablo masline.

Bogatu osnovnu gnojidbu obavila sam u jesen prošle godine  s organskim peletiranim gnojivom Plantella organik za masline. U ožujku dodam još jednu manju količinu Plantella organskoga gnojiva.

Svako stablo dobilo je 6-7 kg organskih peleta Plantella organika za masline, raspoređenih po širini krošnje i plitko ukopanih u tlo. Zbog visokog sadržaja organske i suhe tvari u gnojivu tekstura tla se poboljšala, a sadržaj humusa znatno povećao. Upravo Plantella organska gnojidba utjecala je u ljetnim mjesecima na bolju otpornost maslina na sušu. Kondicija stabala naočigled se popravila, a mjerenjem pH vrijednosti ustanovila sam da sam izregulirala vrijednost koja je sad oko 7. Upravo povoljna pH vrijednost omogućava korijenu usvajanje dostupnih hranjiva i vlage tijekom aktivne vegetacije. Plantella organik za masline sadrži sva potrebna hranjiva za dobar rast i vrhunski plod.

Na porastu mladih izboja vidio se utjecaj gnojiva na ukupnu kondiciju stabala, a samim tim i na dobru cvatnju i oplodnju. Uz kvalitetnu zaštitu od moljca i maslinove muhe obilnu količinu ploda uspjela sam sačuvati do same berbe.

Berba u masliniku

Prilikom berbe uklonila sam vrhove stabala koje sam prstenovala u protekloj godini.  Stabla su još jednim dijelom spuštena, a cilj je isprovocirati što više porasta i mladih grana kojima će se obnoviti krošnja.

Berbu sam podijelila na tri termina zbog različitosti sazrijevanja plodova različitih sorti. Ručna berba i brza prerada zdravog ploda obećavaju kvalitetu. Plod je prerađen u dvije uljare u Istri (Ipša i Torkop), a rezultate kvalitete saznat ćemo na manifestacijama gdje se ocjenjuje  kvaliteta maslinovih ulja .

Zadovoljna količinom ploda (oko jedne tone ploda) iz sezone 2022. nastavljam planirati radove u ovom prekrasnom masliniku. Odmah nakon berbe obavljena je temeljita organska gnojidbe Plantella organikom za masline prije mraza i niskih temperatura kako bi moje masline i sljedeće godine obilno rodile i osigurale mi vrhunsko maslinovo ulje.

Šampionska nagrada  za kvalitetu maslinovog ulja iz obnovljenog maslinika

Najbolje ocijenjeno maslinovo ulje na Smotri mladih ulja Udruge Agro Opatije, upravo je maslinovo ulje iz maslinika pokojnog kapetana Igora Žiganta koji sam obnovila, a da bi priča bila potpuna šampionska nagrada i nosi ime Igor Žiganto.

Maslinovo ulje je prerađeno u uljari IPŠA (Istra) te je osvojilo visoka 92 boda. Berba i prerada iz maslinika podijeljena je na tri termina, a ovo ocijenjeno ulje (zbog zrelosti maslina) dobiveno je od ploda ubranog i prerađenog 12. listopada. Upravo ova nagrada dokaz je dobre prakse i brige o  maslinama, te potvrda da i dalje treba nastaviti istim načinom održavanja maslina.

Savjetujte se s nama i osigurajte obilnu berbu i u sljedećoj maslinarskoj godini!!

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnica za Plantellu-Unichem Agro.d.o.o.

info@plantella.hr

092 194 1694, Plantella.hr

Previous slide
Next slide