Mladi poljoprivrednici dobivaju potporu u iznosu od 35 milijuna kuna

U ponedjeljak, 15. studenoga 2021. godine je započela isplata predujmova poljoprivrednicima. Potpora će biti dodijeljena više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava.

Primatelji potpore prethodno su morali podnijeti Jedinstveni zahtjev za potporu u 2021. godini i ostvariti uvjete prihvatljivosti nakon provedenih kontrola Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ove godine je za isplatu predujma osiguran iznos od 1,7 milijardi kuna, odnosno 200 milijuna kuna više od prošle godine. Sredstva se isplaćuju za potporu po površini, dakle za osnovno plaćanje 820 milijuna kuna, zeleno plaćanje 570 milijuna kuna i preraspodijeljeno plaćanje 190 milijuna kuna. Potpora za mliječne krave iznosi 35 milijuna kuna, a za proizvodno vezanu potporu za tov junadi je osigurano 50 milijuna kuna.

Mladim poljoprivrednicima je također namijenjena ova potpora, te ona iznosi 35 milijuna kuna. Veći dio potpora se financira iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a manji dio iz Državnog proračuna. Do 70% EU dijela sredstava namijenjenih za proizvodnu 2021. godinu će se isplatiti u predujmu.

Piše: K.K.

Previous
Next
Previous
Next