Mladim poljoprivrednicima 91,7 milijuna eura za pokretanje poslovanja

Agronomski fakultet Zagreb je 26. i 27. listopada 2021. godine ugostio brojne stručnjake iz područja poljoprivrede povodom održavnja Agro StartUp konferencije. Jedan od ključnih ciljeva ove konferencije je povezivanje studenata sa liderima i kreatorima poljoprivredne politike. Studenti agronomije i biotehničkih znanosti su se kroz predavanja imali priliku educirati o procedurama prije kretanja na tržište i upoznati s primjerima iz prakse.

Ministarstvo poljoprivrede svih godina do sad pruža potporu kao pokrovitelj jedinstvenoj edukacijskoj platformi u Europi – Agro StartUp-u. Tako je iz Programa ruralnog razvoja u okviru operacije 6.1.1 Potpora mladim poljoprivrednicima odobrena potpora veća od 510 milijuna kuna, pri čemu je do sada isplaćeno više od 467 milijuna kuna, a danas u odnosu na prosinac 2020. godine imamo 2136 mladih poljoprivrednika više odnosno porast za gotovo 10 posto. Mladi poljoprivrednici bit će u fokusu financiranja i od 2023. godine te je za pomoć pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika osigurano 91,7 milijuna eura.

Također Ministarstvo poljoprivrede podržava studente iz područja biotehničkih znanosti dodjeljujući im stipendije. Naime, Ministarstvo je 2019. godine potpisalo Sporazum o suradnji o stipendiranju studenata sa sljedećim fakultetima: Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Sveučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi.

Ministarstvo poljoprivrede

Previous slide
Next slide