Mostar dobiva prvi centar za maslinarstvo

maslinik

U sklopu projekta COOPeR, Mostar će dobiti svoj prvi centar za maslinarstvo. Izgradnjom centra se želi uspostaviti suradnja između poduzeća i drugih subjekata iz oblasti maslinarstva te pružiti podrška poslovanju i istraživačkim institucijama u svrhu razmjene znanja i eksperimentalne sadnje novih sorti maslina na prekograničnom području.

Erina Lasić, direktorica Sektora za poljoprivredu i trgovinu u Gospodarskoj komori FBiH, komentirala je za Maslinar trenutno stanje maslinarstva u Mostaru: „Što se tiče proizvodnje maslinovog ulja u Mostaru i u Hercegovini općenito, može se reći da sve što se proizvede, proda se uglavnom na kućnom pragu. Ulje ima izuzetnu kvalitetu, jer svako ocjenjivanje maslinovog ulja donese medalju za kvalitetu maslinovog ulja u Hercegovinu.“ Centar će biti mjesto razmjene znanja, savjetodavnih usluga, umrežavanja sudionika u sektoru maslinarske proizvodnje. „Ondje će se također osnovati pilotski nasadi maslina za nove sorte prilagođene lokalnim uvjetima“, dodala je Lasić.

Direktorica Lasić je najavila da bi izgradnja centra trebala biti završena u prosincu 2022. godine, čime bi bila obavljena prva faza projekta vrijednog 880.000 eura.

Piše Karla Karabatić

Za više informacija o maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next