NAJBOLJA GNOJIVA ZA MASLINU

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Dr. sc. Kristijan Franin ističe kako previše dušika može povećati osjetljivost masline na bolesti i štetnike, dok je kalcij važan za formiranje plodova.

Početak nove vegetacijske sezone se obično vezuje za pojačane radove u poljima. Negdje sam nedavno pročitao izjavu jednog maslinara koji kaže „ma nije toliko važno što sad kreće pravi posao u masliniku, bitno da je završila rezidba“.
S rezidbom maslina je uglavnom povezana i gnojidba. Iako se gnojidba obično obavlja u ožujku, oni koji nisu stigli mogu je obaviti i početkom travnja. Tijekom ovog razdoblja se dodaje polovica od predviđene količine dušika, a drugi dio neposredno pred cvatnju. S dušikom naravno trebamo biti vrlo oprezni i voditi se načelom: ako ne znam točno koliku količinu gnoja dati, bolje je i malo smanjiti dozu nego pretjerati u gnojidbi. Iako je dušik neophodan makroelement u izgradnji biljnog tkiva jer bez njega nema rasta, pretjerane količine ovog elementa mogu izazvati štetne posljedice. Jedna od njih je povećanje osjetljivosti masline na napad bolesti i štetnika. Od gnojiva se najčešće koriste KAN (27%) i UREA (46%), premda na tržištu postoje i druge varijante dušičnih gnojiva. Iako izbor vrste gnojiva prvenstveno ovisi o tipu tla svakako treba uzeti u obzir veličinu i kondiciju stabla. Tako se na crvenicama preporuča koristiti KAN jer osim dušika ovo gnojivo sadrži i kalcij. Kalcij je inače deficitaran element na ovim tlima, a njegova uloga u ishrani masline je višestruka. Osim što je jedan od indikatora plodnosti tla kalcij ima važnu ulogu i u formiranju plodova. Kalcij osim toga povećava čvrstoću mesa, a to se kasnije pozitivno odražava na čuvanje i skladištenje plodova kao i usporavanje njihova starenja. Osim toga sprječava se ili smanjuje razvoj različitih fizioloških poremećaja. Važan mikroelement koji pomaže u oplodnji je i bor pa se za vrijeme cvatnje svakako preporuča dodavanje gnojiva na bazi bora koji bi trebao osigurati dobru oplodnju. U novije vrijeme osim čistih dušičnih gnojiva preporučaju se i kombinacije gnojiva koja osim dušika sadrže i sumpor. Naime, sumpor ima važan utjecaj na povećanje suhe tvari, šećera, ulja i bjelančevina te aromatskih tvari. Novija istraživanja su pokazala da se korištenjem kombinacije dušika i sumpora postiže veći randman ulja i veći sadržaj polifenola. Nadalje, povećava se sadržaj oleinske i linolenske kiseline, te ukupne organske kiseline, aldehida i estera. Prema tome ako prethodno nije obavljena gnojidba, travanj je krajnje vrijeme za taj agrotehnički zahvat.

Više u časopisu Maslinar broj 57, travanj 2019.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!