Nakon varenika zaštitili smo i bračko maslinovo ulje

Nakon zaštite zemljopisnog podrijetla za „Brački varenik“ „Bračko maslinovo ulje“ je dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti

„Bračko maslinovo ulje“ dobilo je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 31. siječnja 2022. godine. Time je naziv proizvoda „Bračko maslinovo ulje“ upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićeno na području cijele Europske unije. 

Postupak zaštite

Postupak zaštite naziva „Bračko maslinovo ulje“ započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Poljoprivredna zadruga Supetar podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti za naziv „Bračko maslinovo ulje“.

„Inicijativa za zaštitom bračkog maslinovog ulja oznakom izvornosti krenula je nakon stečenog iskustva sa zaštitom oznake zemljopisnog podrijetla „Bračkog varenika“, pojašnjava ravnateljica PZ Supetar Tija Mlinac. 

„U dogovoru s poljoprivrednim zadrugama Postira, Selca, Bol i Milna zahtjev je podnijela PZ Supetar u kolovozu 2018. godine. Radi se o dugotrajnom i zahtjevnom postupku dokazivanja povijesnog ugleda i specifičnosti bračkog maslinovog ulja u odnosu na ostala ulja na tržištu, čemu je prethodio niz znanstveno istraživačkih radnji, dugogodišnjih analiza i testiranja te usklađivanja teksta specifikacije sa zahtjevima EU.

Hladna prerada

Proizvodnja Bračkog maslinovog ulja dozvoljena je isključivo na području otoka Brača, prerada hladnim postupkom, koji garantira niski udio slobodnih masnih kiselina, niski peroksidni broj, visok udio ukupnih fenolnih spojeva uz balansiranu voćnost, miris, gorčinu i pikantnost“. 

Proces nije bio ni lak ni jednostavan, potvrđuje ravnateljica i nastavlja – „u izradi elaborata i specifikacija proizvoda surađivali smo s dr. Ivicom Ljubenkovom. Morali smo prikupiti povijesne izvore o bračkom maslinovom ulju, napraviti analize te sve uobličiti, tako da je sam postupak započeo i mnogo ranije. U cijelom postupku sudjelovali su i upravitelji poljoprivrednih zadruga Postira, Selčanka, Bol i Milna. Zajedno smo odlučivali o svim uvjetima koje proizvođači moraju postići da bi dobili oznaku izvornosti, što nije bilo jednostavno jer trebalo je odlučiti gdje će biti granica postizanja zadovoljavajuće kvalitete ali pazeći da troškovi analiza i kontrola ne budu preveliki za same proizvođače. 

Nakon što je ishođena oznaka izvornosti na području republike Hrvatske Ministarstvo poljoprivrede proslijedilo je zahtjev za uvrštenje u registar zaštićenih proizvoda u EU Europskoj komisiji. 

Iz novog broja časopisa Maslinar

Kupite časopis

Previous
Next
Previous
Next