Ne propustite Maslinu i Intradu u Splitu

U organizaciji Saveza maslinara SDŽ u hotelu Zagreb u Splitu, 22. i  23. veljače (subota i nedjelja) održat će se 17. međunarodna manifestacija maslinara Mediterana Maslina i 6. međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana Intrada.

Stručni skup

Ove godine na Maslini je prijavljeno 397 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja, aromatiziranih maslinovih ulja, konzerviranih maslina, raznih pripravaka i drugih delicija.

Na Intradi je prijavljeno ukupno 164 uzorka, a ukupno je na obje manifestacije sudjelovalo 460 natjecatelja iz osam mediteranskih država.

Ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja obavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo iz Splita – međunarodno ovlašteni laboratorij za ocjenjivanje maslinovog ulja. 

Manifestacija, pod pokroviteljstvom  predsjednika RH Zorana Milanovića, premijera, predsjednika Sabora RH i župana Splitsko-dalmatinske županije  te domaćina grada Splita, započet će u 10 sati u subotu 22. veljače s podjelom godišnjih priznanja za unapređenje hrvatskog maslinarstva, nakon čega će uslijediti stručni skup i podjela diploma i medalja. 

Na stručnom skupu razmotrit će se o aktualne teme u maslinarstvu i uljarstvu, najnovije tehnike rezidbe masline, zaštite od bolesti i štetnika, oprašivanje cvijeta maslina, optimalno navodnjavanje, sortiment, izbor vremena za berbu maslina, najnovija dostignuća u tehnologiji prerade ploda masline itd.  

Izložbeno-prodajni sajam

Tijekom manifestacije održat će se i izložbeno-prodajni sajam domaćih i ekoloških gastronomskih delicija, meda, vina, sira, konzerviranog povrća, džemova i marmelada, likera, kao i opreme i sredstava za maslinarstvo i općenito poljoprivredu. 

Na izložbi će biti prikazana najnovija dostignuća opreme i tehnologije, ali i najnovija sredstva za gnojidbu, prihranu i zaštitu vinove loze, masline, voća i povrća. U popodnevnim satima upriličit će se kušanje sortnih maslinovih ulja i drugih delicija.

Istoga dana na svečanoj večeri, uz prigodni kulturni i zabavni program, podijelit će se posebne nagrade i priznanja za najkvalitetnija maslinova ulja i druge delicije, posebne nagrade za izgled pakovine, te proglasiti šampioni i najuspješniji OPG-ovi u pojedinim natjecateljskim klasama.

Drugog dana manifestacije, u nedjelju 23. veljače u hotelu Zagrebu i njegovom okolišu održat će se praktična radionica u masliniku, rezidbe maslina i oblikovanja krošnje s početkom u 10 sati.

 

Previous slide
Next slide