Nešto veći izvoz, a manji uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku vanjskotrgovinskom razmjenom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Republike Hrvatske u razdoblju od siječnja do svibnja 2020. godine ostvaren je deficit u iznosu od 454,0 milijuna EUR  što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 14,6 % odnosno za 77,6 milijuna EUR.

Tijekom travnja i svibnja 2020. godine deficit vanjsko trgovinske razmjene je u odnosu na isto razdoblje lani smanjen za 42,4 %, odnosno za 113,5 milijuna EUR.

U razdoblju od siječnja do svibnja 2020. godine vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila je 875,9 milijuna EUR, dok je vrijednost uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila 1,3 milijarde EUR.

Promatrano u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, vrijednost izvoza povećana je za 0,5 %, tj. za 4,1 milijun EUR, a vrijednost uvoza smanjena je za 5,2 % ili iskazano apsolutnim pokazateljima za 73,5 milijuna EUR. Pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosi 65,86 % i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veća je za 3 postotna boda.

Iz 66. broja časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide