NOĆ MLADOG MASLINOVOG ULJA – KAŠTELA 2020.

Manifestacija Noć mladog maslinovog ulja – Kaštela 2020. održat će se 12. veljače 2020. u prostorima Poljoprivredne zadruge Kaštela COOP u Kaštel Starom s početkom u 18:45 sati. Organizator je Udruga maslinara Kaštela Mastrinka u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša, Znanstvenim centrom izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (CoE Crop-BioDiv), ARISTOIL Interreg Med projektom, Društvom Bijaći, SŠ Braća Radić, OŠ Bijaći i PŠ Ljubitovica.

Noć mladog maslinovog ulja – Kaštela 2020. je manifestacija natjecateljskog karaktera koja promiče izvrsnost i tradiciju maslinarstva na prostoru Splitsko-dalmatinske županije, ali i šire. Uključuje kemijsku i organoleptičku analizu maslinovog ulja uz predavanje o načinu ocjenjivanja maslinovih ulja, degustaciju maslinovog ulja, večeru i prigodni kulturni program za sudionike.

Glavni cilj događanja je potaknuti maslinare da teže izvrsnosti kako bi maslinovo ulje sa ovog područja postalo još konkurentnije na domaćem, ali i na međunarodnom tržištu.

Edukativni dio s prezentacijom ocjenjivanja i rezultatima pod nazivom Noć mladog maslinovog ulja Kaštela 2020. održat će dr. sc. Mirella Žanetić s Instituta za jadranske melioracije i kulturu krša, a dr.sc. Tatjana Klepo s Instituta i CoE Crop-BioDiv-a tijekom događanja održat će kratke konzultacije o maslinama i maslinovom ulju sa zainteresiranim posjetiteljima.

U sklopu manifestacije Društvo Bijaći će izložiti suvenire nastale od drva masline, autora Nikole Bekavca, a bit će moguće i degustirati čaj od lista Stare masline. Uz to posjetitelji će moći pogledati izložbu radova učenika OŠ Bijaći i PŠ Ljubitovica na temu maslina. Čokoladne deserte s maslinovim uljem osigurat će Srednja škola Braće Radić.

Tijekom manifestacije bit će podijeljeni certifikati kemijske i senzorne analize mladog maslinovog ulja sudionicima koji su svoja ulja predali na analizu te će se nagraditi maslinare s najboljim uljima zahvaljujući donacijama tvrtki DAMOR d.o.o., SJEME d.o.o. i Grafika Kaštela d.o.o.. Prigodni popust na kupovinu za članove UMK Mastrinka osigurala je tvrtka VITI d.o.o.. Važnost njegovanja tradicije maslinarstva i promicanja izvrsnosti prepoznala je i Zračna luka Split koja je najveći donator Noći mladog maslinovog ulja – Kaštela 2020.

Za članove UMK Mastrinka i za sudionike koji su dali ulje na analizu ulaz je slobodan dok ostali posjetitelji bez pozivnice trebaju izdvojiti donaciju u iznosu od 100 kn za večeru.

Previous
Next
Previous
Next