ODRŽANA REZIDBA 1500 GODINA STARE KAŠTELANSKE MASLINE

Rezidba Stare masline u Kaštel Štafiliću održana je u četvrtak, 14. travnja 2022. Organizator rezidbe su „Bijaći“ društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela u suradnji s Gradom Kaštela, Udrugom maslinara Kaštela „Mastrinka“, Turističkom zajednicom Grada Kaštela, Muzejom Grada Kaštela, Javnom ustanovom More i krš te Srednjom školom Braća Radić.

Rezidba i zaštita obavile su se uz stručnu podršku Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i dr. sc. Tatjane Klepo koja je naglasila da je stanje u donjim dijelovima krošnje izvrsno no gornji dijelovi se još oporavljaju od niskih temperatura 2018. godine. Ovogodišnja rezidba održala se nešto kasnije no što je to uobičajeno radi izbjegavanja hladne fronte te preranog poticanja vegetacije Stare masline. U skladu s tim dr. sc. Klepo preporučuje maslinarima da radije naprave rezidbu nešto kasnije nego prerano jer se u tom slučaju potiče rast same biljke, raniji ulazak u vegetaciju, a samim time i veća osjetljivost na niske temperature.
Bilo je potrebno prorijediti velik broj grančica stoga je bilo dosta posla, a posla je imao i Nikola Bekavac, član UMK Mastrinka i vanjski suradnik Društva „Bijaći“ koji je prikupljao lišće Stare masline koje će poslužiti za izradu čajnog pripravka te maslinove grančice od kojih će se izraditi suveniri od drva kaštelanske 1500 godina stare masline.
Predsjednik Društva „Bijaći“, dr. sc. Tonči Burić naglasio je važnost skrbi o Staroj maslini kao i njezinu neprocjenjivu ulogu za turističku ponudu Kaštela i kaštelansku baštinu.
Zadovoljstvo učinjenim poslom i stanjem Stare masline izrazio je i Grgica Benutić, član Društva „Bijaći“ te vijećnik Grada Kaštela.
Nakon rezidbe, preventivnu zaštitu masline od bolesti obavio je CIAN d.o.o..

UMK Mastrinka
Foto: Petra Skelin Giljanović

Previous slide
Next slide