OPG Plenković oživljava prošlost i donosi amfore ulja u naše domove

Piše Karla Karabatić

Mnogi maštaju kako bi to bilo živjeti u dobu kada su morem plovili drveni jedrenjaci, a ulje se točilo iz amfora. Zahvaljujući OPG-u Plenković i njihovom maslinovom ulju, dašak prošlosti je moguće okusiti. Kod njih je sve prožeto poviješću i pričom, od maslinika smještenih u Starigradskom polju, koje je pod UNESCO-vom zaštitom, do jedinstvenog pakiranja.

Naime, Magdalena i Ljupče Plenković kroz svoj proizvod nude poseban doživljaj. Njihovo maslinovo ulje je sve samo ne tipično. U suradnji s doc.dr.sc. Mirellom Žanetić i chefom Hrvojem Zirojevićem kreirali su maslinovo ulje koje je prvo u Hrvatskoj i drugo u svijetu aromatizirano morskim planktonom. Kombinacija tih sastojaka pruža maslinovom ulju jedinstven okus mora. Stoga takvo ulje ne zaslužuje ništa manje od pakiranja u ručno rađenim amforama poput onih čije ostatke možemo pronaći na dnu mora.

Ni moćno ime „Condura Croatica“ koje maslinovo ulje nosi ne može proći nezapaženo. Vlasnici su time odlučili odati počast istoimenom hrvatskom trgovačkom i ratnom brodu koji je prenosio ulje i vino u devetom i desetom stoljeću.

Poduzetnička priča ovog mladog bračnog para je počela prije dvije godine, a njihovo ulje je već prepoznato od strane struke i ljubitelja maslinovog ulja. Osim „Condure Croatice,“ nude i maslinova ulja „Atena Premium“ i „Atena Slavač“. Na natjecanju u New Yorku „Atena Premium“ im je donijela zlatnu medalju, a oba ulja su nagrađena zlatom na ovogodišnjem Noćnjaku.

Tajnom uspjeha smatraju to što su od početka kreiranja vrhunskog gastro suvenira bili vođeni poviješću i tradicijom te sa strpljivošću pažljivo promišljali svaki korak. Raduje ih dosadašnji uspjeh, ali su isto tako svjesni da je maslinarstvo, kako kažu; „maraton koji treba trčati godinama, a ne šprint na kratke staze.“

Foto: Vedran Janić

Previous slide
Next slide