Organska gnojidba je osnova za pripremu i korekciju tla

Rodni voćnjaci, kao trajne kulture, trebaju posebnu brigu kako bi bili rodni svake godine. Ubiranjem plodova i rezidbom odnosimo veliki dio organske tvari iz tla. Na uspješnost uzgoja voćaka i grožđa na pojedinom području, utječu odabir podloge, sorte i vrste te klimatski uvjeti, položaj zemljišta, tip, sastav i kvaliteta tla te primjena agrotehničkih mjera. Voćar, maslinar i vinogradar  svojim znanjem i trudom te agrotehničkim mjerama može znatno utjecati na uspjeh uzgoja voća. Zaštitom od bolesti i štetnika, navodnjavanjem, rezidbom, obradom tla i gnojidbom možemo proizvesti velike količine zdravog voća. Kako su voćke dugogodišnja kultura, greške napravljene u startu pokazat će se tek nakon 10-ak godina.

Bez organske gnojidbe zemlja gubi plodnost

Organska gnojidba je neizostavna i osnovna radnja za pripremu i korekciju tla, dok dohranu radimo u vegetaciji prema potrebi. Organsko gnojivo povećava postotak humusa i sadržaj mikroorganizama  u tlu, a time se popravlja  struktura i tekstura, prilagođava pH vrijednost, popravlja vodozračni sistem i omogućuje korijenu usvajanje svih dostupnih hranjiva u tlu.

Za kvalitetnu organsku gnojidbu biramo provjerena gnojiva kao što je 100 posto organsko gnojivo Plantella Organik. Plantella Organik  osim makro i mikroelemenata sadrži i humusne tvari u obliku huminske i fulvinske kiseline koje stimuliraju biljne enzime, potiču mikroorganizme tla i povećavaju dostupnost hranjivih tvari u tlu. Plantella Organik sadrži 90 posto suhe tvari, a to znači da manjom količinom gnojimo veću površinu. Proizvodnja Plantella gnojiva je potpuno prirodna, bez dodatka umjetnih tvari, bez patogena bolesti i korova. Naši testovi učinkovitosti  pokazali su da plodovi imaju više suhe tvari s vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Uz to plodovi su boljeg i sočnijeg okusa. Plantella Organik ima dozvolu za ekološku proizvodnju.

Kako gnojimo Plantella Organikom

Organsko peletirano  gnojivo po mogućnosti plitko ukopamo u tlo ili napravimo veći broj rupa u širini oboda  i u njih nasipamo.  Kod pripreme siromašnog i iscrpljenog terena za sadnju novih nasada preporuka je 2-4 tone po hektaru (ovisno o pretkulturama, rezultatima kemijske analize tla),  a kod održavanja nasada u rodnosti dodajemo 1-2 tone po hektaru (ovisno o starosti samog stabla, gustoći nasada, rodnosti…). Preporučene količine gnojiva za mladi voćnjak su 2-3 kg /stablu, a za rodni 5-7 kg/stablu.

Još jedno dobro iskustvo s Plantellom u poznatome masliniku OPG PAULIŠIĆ OLIVERI

„U svojstvu OPG-a Oliveri, poznatog po proizvodnji nagrađivanih maslinovih ulja, s ponosom želimo podijeliti naše iskustvo s uporabom organskog gnojiva Plantela Organik . Tijekom proteklih pet godina, ovo gnojivo postalo je ključni dio našeg plana gnojidbe, omogućavajući nam da održimo visoku kvalitetu proizvodnje bez potrebe za dodatnom prihranom, bilo dušikom ili drugim mineralnim gnojivima.  Ovaj 100% organski proizvod u obliku peleta pokazao se izuzetno praktičnim za upotrebu, omogućavajući brzu aplikaciju i efikasno dostizanje korijenskog sustava. Kako bi mogli realno ocijeniti utjecaj proizvoda bila je potrebna višegodišnja primjena uz praćenje prinosa i kvalitete ploda. Rezultati su vidljivi kroz bujnost masline, zadovoljavajuće prinose u plodu i ulju, te izvanrednu kvalitetu ploda. Prešavši na ekološku proizvodnju prošle godine, nismo morali mijenjati naš plan gnojidbe jer je Plantela Organik već certificirana za ekološku upotrebu. Preporučujemo Plantela Organik svima u ekološkoj i konvencionalnoj proizvodnji maslina. “

 

Pozovite nas i Vi,  savjetujte se s nama i osigurajte obilnu berbu u sljedećoj maslinarskoj i vinogradarskoj godini!!

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnica za Plantellu -Unichem Agro.d.o.o.

info@plantella.hr

092 194 1694

 

Članak je objavljen u novom broju Maslinara koji možete naručiti na sljedećem linku 

 

 

Previous slide
Next slide